USA ja Suurbritannia süüdistavad Venemaad Gruusia küberründamises

Copy
Briti välisminister Dominic Raab.
Briti välisminister Dominic Raab. Foto: Zumapress/Scanpix

USA ja Ühendkuningriik süüdistasid täna Venemaa sõjaväeluureteenistust GRU mullu Gruusiat tabanud küberrünnakutes.

Süüdistus puudutab umbes 2000 Gruusia veebilehe häkkimist oktoobri lõpus. Rünnaku alla sattusid muuhulgas presidendi, kohtute ja meediaväljaannete veebilehed.

«GRU hoolimatu ja jultunud küberrünnakute kampaania Gruusia, suveräänse ja iseseisva riigi vastu on täiesti vastuvõetamatu,» ütles Briti välisminister Dominic Raab.

«Venemaa valitsusel on selge valik: jätkata seda agressiivset käitumismustrit teiste riikide vastu või saada vastutustundlikuks partneriks, kes austab rahvusvahelist õigust,» lisas ta.

USA välisministeerium teatas, et Venemaa küberoperatsiooni eesmärk oli ühiskonnas lõhede külvamine, ebakindluse tekitamine ja demokraatlike institutsioonide õõnestamine.

GRU-d on seostatud ka mitme teise suure küberrünnakuga, nende seas USA Demokraatliku Partei rahvuskomitee (DNC) serverite häkkimine 2016. aasta presidendivalimiste eel.

USA tõi Gruusia vastase küberrünnaku süüdlasena välja Vene Luure Peavalitsuse (GRU) eritehnoloogiate keskuse.

«Küberruumi stabiilsus sõltub riikide vastutustundlikust käitumisest,» tõdes USA välisministeerium.

Küberrünnaku käigus postitati veebilehtedele foto Gruusia eksiilis elavast ekspresidendist Mihheil Saakašvilist, mille juures oli kiri «Ma tulen tagasi!», vahendas Gruusia uudisteagentuur Interpress toona.

USA välisministeerium lubas pakkuda Gruusiale tehnilist tuge selliste rünnakute tõrjumiseks tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles