USA lubas jätta sõjalaevad Pärsia lahele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide lennukikandja John C. Stennis.
Ühendriikide lennukikandja John C. Stennis. Foto: SCANPIX

Ühendriikide kaitseministeerium teatas vastuseks Iraani relvajõudude ähvardustele, et ei vii sõjalaevu Pärsia lahelt minema.  

Pentagoni esindaja George Little´i kinnitusel naaseb USA lennukikandja Pärsia lahele vaatamata islamivabariigi relvajõudude ülema Ataollah Salehi hoiatustele astuda vastusamme, kui möödunud nädala teisipäeval Pärsia lahelt Araabia merele lahkunud Ühendriikide lennukikandja John C. Stennis peaks piirkonda naasma, vahendas uudistevõrk AFP.

Little´i kinnitusel tagavad rahvusvahelised seadused USA laevadele läbisõidu läbi Pärsia lahe suudmes asuva Hormuze väina, mille sulgemist Iraani merevägi äsja lõppenud sõjaväeõppustel harjutas.

Tegu on Pärsia lahte India ookeanist lahutava strateegiliselt olulise mereteega läbi mille liigub umbes kolmandik kogu maailma eksporditavast naftast ning mille Iraan on ähvardanud sulgeda, kui lääneriigid peaksid kehtestama islamivabariigi naftaekspordile sanktsioonid.

Valge Maja esindaja Jay Carney hinnangul näitavad Teherani hiljutised ähvardused Iraani nõrkust. «Iraan on isoleeritud ning püüab juhtida tähelepanu kõrvale oma käitumiselt ja siseriiklikelt probleemidelt,» arvas Carney.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles