Airbusi Hispaania töölised avaldavad koondamisplaani vastu meelt

Copy
Ametiühingu CCOO lipp Airbusi tehase lähistel Hispaanias Seville'is 21. veebruar 2020..
Ametiühingu CCOO lipp Airbusi tehase lähistel Hispaanias Seville'is 21. veebruar 2020.. Foto: Reuters / Scanpix

Tuhanded Airbusi töölised avaldasid reedel Hispaanias kaheksa tehase ees meelt lennukitootja plaani vastu koondada 630 töökohta.

Euroopa lennundushiid Airbus teatas kolmapäeval 2362 töökoha koondamisest Euroopas. Neist 630 Hispaanias, 829 Saksamaal, 404 Prantsusmaal, 357 Ühendkuningriigis ja 142 teistes riikides.

Madridi äärelinnas Getafes kogunes Airbusi tehase ette meelt avaldama pea tuhat inimest.

«Nad ütlesid meile, et firma restruktureerimise plaan seab ohtu 630 töökohta. Me oleme näidanud oma täielikku vastumeelt sellele,» ütles ametiühingu CCOO ametnik Francisco San José.

«Nüüd me vaatame, kuidas see mõjutab erinevaid tehaseid ja vabrikuid,» lisas ta.

Streike ja meeleavaldusi korraldati veel seitsmes Airbusi Hispaania tehases, ütles ametiühingu kõneisik, kelle sõnul võtab neist osa tuhandeid töölisi.

«Me oleme mures, sest siin on palju tööd ja koondamiseks ei ole ruumi,» ütles töötaja Cristian Fuentes. «Inimesed on leebelt väljendudes veidi hirmul.»

Airbusi teatel viiakse koondamine läbi kahe aasta jooksul firma kaitse- ja kosmosetööstuse harudes, mis moodustavad ettevõtte käibest umbes 15 protsenti.

Ametiühingu esindaja Jorge Escribano sõnul peaks firmal tsiviillennunduse haru edukust arvesse võttes olema võimalik töökohti päästa.

«Airbus on suur hargmaine firma, millel on kaitsetööstuse ja tsiviillennunduse harud ja tsiviillennunduse tulemused on fantastilised. Me arvame, et kui see on tõsi, et kaitsesektoris on tööst puudu, peaks suutma kohaneda tsiviilharu töökoorma suurendamisega,» ütles ta.

Airbusil on Hispaanias umbes 13 000 töötajat, kuid ametiühingute juhtide sõnul pole praegu veel selge, kui paljusid töötajaid koondamine lõpuks mõjutab. Nad väljendasid muret, et suurima hoobi võivad saada väikese- ja keskmise suurusega allhankijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles