Afganistanis algas relvarahu (1)

Copy
Afganistani pealinn Kabul pärast relvarahu kehtestamist 22. veebruar 2020.
Afganistani pealinn Kabul pärast relvarahu kehtestamist 22. veebruar 2020. Foto: AFP / Scanpix

Afganistanis algas laupäeval nädalane relvarahu Afganistani valitsusvägede, nende USA liitlaste ja Talibani vahel, mis võib päädida USA-Talibani rahuleppe ja Afganistani-siseste kõnelustega. 

Kui nõndanimetatud vägivalla vähendamine peab, siis oleks see suur samm USA sõdurite Afganistanist väljaviimise suunas pärast enam kui 18 aastat kestnud sõda. 

«Afgaanid on sõjast väsinud,» ütles ühenduse Afganistani Rahva Liikumine Rahu Nimel liige Bismillah Watandost, kes kutsus Afganistani kodanikke üles meelt avaldama ja rahu nõudma. 

«See on kuldne võimalus Afganistani jaoks rahu saavutada,» kommenteeris üks afgaanidest Facebookis. 

USA välisminister Mike Pompeo ja Taliban teatasid reedel, et nõustusid allkirjastama Kataris Dohas 29. veebruaril rahuleppe tingimusel, et nädalane relvarahu peab.

«Taliban peab näitama välja oma pühendumist märkimisväärsele vägivalla vähendamisele,» ütles USA kaitseminister Mark Esper Twitteris. «Kui Taliban sellelt rahu rajalt irdub, siis oleme valmis kaitsma ennast ja oma Afganistani partnereid.» 

Viimase kümne aasta jooksul on riigis vägivallas hukkunud või saanud viga enam kui 100 000 afgaani, teatas mullu ÜRO. 

Alates USA sissetungist 2001. aastal on olnud vaid üks paus lahingutes 2018. aastal, kui Taliban ja Afganistani valitsus nõustusid kolmepäevase relvarahuga islamipüha Eid al-Fitr puhul. Afgaanid tervitasid toona relvarahu, talibi võitlejad ja sõdurid embasid ning tegid ühisfotosid. 

Afganistani president Ashraf Ghani ütles reedel, et riigi relvajõud jäävad «aktiivsesse kaitseseisundisse» nädal aega kestva relvarahu ajaks. Taliban teatas, et vaenupooled loovad selle aja jooksul «sobiva julgeolekuolukorra». 

Ametnike sõnul jääks taandudes USA-le õigus jätkata Afganistanis terroritõrjeoperatsioone Islamiriigi ja al-Qaida vastu.

Talibani kõneisik Dohas, Suhail Shaheen säutsus aga, et Taliban ootab USA vägede täielikku lahkumist. «Tuginedes leppele USA-ga, lahkuvad Afganistanist kõik rahvusvahelised väed, lõppeb invasioon...»

USA tuli Afganistani pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid. Lahingutes on hukkunud umbes 2400 USA sõdurit, kümneid tuhandeid Afganistani sõdureid, Talibani võitlejaid ja tsiviilisikuid. Ühendriikidele on sõda ja Afganistani projektid läinud maksma enam kui triljon dollarit. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles