"Demokraatlik sotsialist" Sanders kuulutas oma võitu Nevada osariigis (3)

Copy
Vermonti senaator Bernie Sanders.
Vermonti senaator Bernie Sanders. Foto: AP/Scanpix

USA demokraatliku partei presidendikandidaadiks pürgijad võtsid eile mõõtu Nevada osariigis; Ühendriikide meedia prognoosib sealsete valimiskoosolekute kindlaks võitjaks tulihingelist vasakpoolset Bernie Sandersit, kes kuulutas oma triumfi ka ise. 

Kolme miljoni elanikuga Nevada on kolmas ja etniliselt seni kirevaim osariik, kus eelvalimised toimunud. 

Kui loetud oli umbes 41 protsenti häältest, pakkusid nii NBC News kui ABC News võitjaks Sandersit, kelle universaalset tervishoidu ja minimaalpalga tõstmist hõlmavad valimislubadused on kõnetanud miljoneid ameeriklasi.  

78-aastane senaator juhib kindlalt 47,5 protsendiga häältest, vahendas Associated Press. Talle järgnevad endine asepresident Joe Biden 21,2, endine South Bendi linnapea Pete Buttigieg 14,5 ja senaator Elizabeth Warren 9,4 protsendiga.

Teiste toetus on märgatavalt napim.

«Me võitsime rahvahääletuse Iowas, me võitsime New Hampshire' eelvalimised ning kolme uudistevõrgu ja AP (Associated Press) andmeil oleme nüüd võitnud Nevada valimiskoosolekud,» lausus Sanders oma poolehoidjaile, kes skandeerisid vastuseks «Bernie! Bernie! Bernie!»

Sanders pidas oma võidukõne Texase osariigis El Pasos. Texas on üks 14 osariigist, kus hääletatakse 3. märtsi nõndanimetatud superteisipäeval. 

Mõned Sandersi rivaalidest, nagu mõõdukas Buttigieg, on juba õnnitlenud teda Nevada võidu puhul, kuid 38-aastane sõjaveteran hoiatas samas end demokraatlikuks sotsialistiks nimetava senaatori valimise eest populist Donald Trumpi vastaskandidaadiks. 

«Senaator Sanders usub paindumatusse, ideoloogilisse revolutsiooni, mis jätab kõrvale enamiku demokraate, enamikust ameeriklastest rääkimata,» lausus ta. 

Omamoodi õnnitles Sandersit ka vabariiklasest president Trump.

«Näib, et hullul Berniel läheb Suures Nevada Osariigis hästi,» kirjutas ta Twitteris, halvustades vahepeal teisi kandidaate ja lisades siis: «Õnnitlused Bernie, & ära lase seda neil endalt ära võtta!»

Seni tahaplaanile jäänud Biden loodab heale tulemusele järgmises eelvalimiste paigas Lõuna-Carolinas, kus on mustanahaliste enamusega demokraatide elektoraat ja kus ta tänu kaheksale aastale Barack Obama asepresidendina küsitlustes juhib.

Üleriigilistes arvamusuuringutes on 28 toetusprotsendiga kindel liider siiski Sanders, kes edestab 11 protsendipunktiga Bidenit ja 13 protsendipunktiga miljardärist endist New Yorgi linnapead Michael Bloombergi.

Bloomberg otsustas neli esimest osariiki eelvalimistel vahele jätta ja keskenduda superteisipäevale. Ta on oma kampaaniasse panustanud 438 miljonit dollarit isiklikku raha. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles