Pettunud Haiti politseinikud ründasid armee peakorterit, tappes kaks sõdurit

Copy
Töötingimuste vastu protestivad Haiti politseinikud armee peakorterit ründamas.
Töötingimuste vastu protestivad Haiti politseinikud armee peakorterit ründamas. Foto: AP/Scanpix

Paremaid töötingimusi nõudvad Haiti politseinikud avasid eile tule armee peakorteri pihta, tappes kaks sõdurit ja vigastades veel tosinat, teatas kaitseministeerium. 

Rünnaku tõttu jätab valitsus ära kavandatud karnevali. 

Valitsus märkis oma avalduses, et on mure ja nördimusega täheldanud terrori imbumist pealinna Port-au-Prince'i keskusse. 

«Et vältida veresauna, otsustasime ära jätta karnevali», mis pidi toimuma teisipäeval, lisati avalduses.

Meedia teatas varem kuue inimese vigasaamisest Port-au-Prince'i rünnakus.

«Me oleme piiramisrõngas. Meid rünnatakse igasuguste relvadega – automaatide, Molotovi kokteilide, pisargaasiga,» lausus kindral Jodel Lessage.

Tema sõnul avasid sõdurid vastutule. Samas ei täpsustanud kindral vigastatute arvu ega seda, kui palju oli rünnakuhetkel presidendipalee lähedal asuvas peakorteris inimesi.

Õhtu saabudes püsis olukord linnas pingeline.

Haiti politsei on juba mitu kuud nõudnud paremaid töötingimusi, eelkõige õigust luua ametiühinguid, et tagada läbipaistvust juhtkonnaga peetavatel läbirääkimistel. 

Möödunud nädalal tulid mõned politseinikud meelt avaldama, blokeerides tänavaid ja süüdates autosid. 

Laupäeval teatas president Jovenel Moise meetmetest kriisi leevendamiseks, muu hulgas hüvitisfondi loomisest ametikohuste täitmisel hukkunud korrakaitsjate peredele.

Haitil on viimasel ajal sagenenud pantvangistamised lunaraha nõudmisega ja lahingud rivaalitsevate jõukude vahel, mis alatasa püstitavad maanteedele teetõkkeid.

Lisaks on riiki enam kui aasta raputanud poliitiline kriis, kus nõutakse president Moise lahkumist.

Alates võimuletulekust 2017. aastal on Moise seisnud silmitsi ka valimistulemusi mittetunnistava opositsiooni vihaga. Ühtlasi süüdistatakse presidenti korruptsioonis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles