Fotod karnevalist ⟩ EL taunis juute pilavat Belgia karnevali

BNS
Copy

Euroopa Komisjon mõistis esmaspäeval hukka Belgia Aalsti karnevali, kuna selle antisemiitlikud aspektid ei ole kooskõlas Euroopa Liidu väärtustega.

Aalsti karneval Belgia keskosas on sajandeid vana üritus, kus pilatakse avaliku elu tegelasi. Viimastel aastatel on sellele ette heidetud juutide mõnitamist ja mullu jäi karneval antisemitismi tõttu ilma ka UNESCO maailmapärandi staatusest.

Pühapäeval toimunud paraadil liikusid karikatuursed tegelased, kujutades konksninadega rahaahneid juute.

«Peaks olema enesestmõistetav, et sellised kujutised, mida me seal nägime, ei tohiks 75 aastat pärast Shoah’t (holokausti) Euroopa tänavatel esineda,» ütles komisjoni pressiesindaja Adalbert Jahnz.

Tema sõnul on Euroopa Komisjonile seoses Aalsti karnevaliga hulganisti kaebuseid esitatud, kuid meetmete rakendamine on Belgia riigivõimude kätes.

Mis puudutab Euroopa Komisjoni,on see igasugustele antisemitismi ilmingutele karmilt vastu ja peab paraadi kujusid Euroopa Liidu aluspõhimõtetega vastuolus olevaks, sõnas Jahnz.

Komisjoni asepresident Margaritis Schinas nimetas karnevali häbiväärseks.

«See peab lõppema. Sellele ei ole Euroopas kohta,» säutsus ta Twitteris.

Karneval meelitab kolmel päeval enne katoliiklaste tuhkapäeva ligi kümneid tuhandeid inimesi.

Aalsti linnapea Christoph D’Haese kaitses üritust ja ütles, et see polnud antisemiitlik.

Tema sõnul on oluline võtta arvesse kogu konteksti. Ta võrdles paraadi ümberpöörderituaaliga, kus kolmeks päevaks saavad rikastest vaesed, vaestest rikkad, naistest mehed ja meestest naised.

«Siin me naerame kõige üle: kuningapere, Brexiti, kohaliku ja riikliku poliitika ja iga religiooni üle,» ütles meer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles