Colombia sõjavägi kavatseb rahvuspargid narkokurjategijatest puhastada

Copy
Kokaistanduses Catatumbo regioonis.
Kokaistanduses Catatumbo regioonis. Foto: LUIS ROBAYO/AFP

Colombia kaitseminister Carlos Holmes Trujillo lubas esmaspäeval, et armee tõhustab võitlust narkokurjategijatega, kes on rajanud mitmele poole rahvusparkide aladele suuri kokaistandusi.

«Politsei ei tõmbu rahvusparkidest tagasiu, kus kurjategijad tahavad ennast sisse saada. Me kavatseme jõulisemat sõjaväelist pealetungi, et nad oma urgudest välja lüüa,» sõnas minister.

Valitsuse andmetel on näiteks riigi lõunaosas asuvas Sierra de la Macarena rahvuspargis uimastiäriga tegelema hakanud endised sissivõitlejad laialiläinud rühmitusest Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) hävitanud umbes 700 hektarit metsa, kuhu on rajatud kokaistandused.

Colombias on valitsenud suhteline rahu pärast 2016. aastal sõlmitud rahulepet tollase presidendi Juan Manuel Santose ja rühmituse FARC mässuliste vahel. Paljud endised sissid on aga pööranud kuritegelikule teele ja teenivad elatist uimastikaubandusega.

Colombia hävitas eelmisel aastal rekordarvu ebaseaduslikke kokaistandusi.

President Ivan Duque teatas jaanuaris, et eelmisel aastal hävitati ühtekokku 100 000 hektarit kokaistandusi, millest 94 000 hektarit käsitsi. Ühtlasi konfiskeeriti riigis 434 tonni kokaiini.

ÜRO andmetel istutati Colombias 2018. aastal kokataimi 169 000 hektarile, millest piisab 1120 tonni kokaiini tootmiseks.

Colombia võimud loodavad vähendada 2023. aastaks ebaseaduslikke kokaistandusi poole võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles