Rootsi kodanikust raamatukaupmees mõisteti Hiinas vangi

BNS
Copy
Hongkongi raamatukaupmees Lam Wing-kee 2016. aasta suvel meeleavaldusel plakati ees, millel on Hiinas vangistatud rootsi-hiina kirjastaja Gui Minhai pilt.
Hongkongi raamatukaupmees Lam Wing-kee 2016. aasta suvel meeleavaldusel plakati ees, millel on Hiinas vangistatud rootsi-hiina kirjastaja Gui Minhai pilt. Foto: Kin Cheung / AP / Scanpix

Hiina kohus mõistis täna kümneks aastaks vangi Rootsi kodaniku Gui Minhai.

Gui avaldas Hongkongis talle kuuluvas raamatupoes kõmulisi teoseid Hiina liidrite kohta.

Hiina idaosas asuva Ningbo kohtu teatel mõisteti Gui süüdi esmaspäeval. Gui olevat taotlenud oma Hiina kodakondsuse taastamist 2018. aastal. Esialgu pole selge, kas Gui ütles lahti oma Rootsi kodakondsusest.

Rootsi ja Hiina suhetes on juba aastaid põhjustanud pingeid Pekingi otsus vahistada Rootsi kodanik Gui.

Gui läks kaduma 2015. aastal oma rannaäärsest kodust Tais. Mitu kuud hiljem ilmus ta välja Hiina televisioonis ja ütles, et andis end vabatahtlikult üles seoses 2003. aasta liiklusõnnetusega, milles hukkus tudeng.

Rootsi premeeris Gui'd novembris inimõiguspreemiaga. Hiina suursaadik Gui Congyou ähvardas riiki vastumeetmetega. Preemia andmise järel tühistati kahe äridelegatsiooni visiit Stockholmi.

Hiina on ühtlasi korduvalt kritiseerinud Rootsi meediat vaenulikus ja erapoolikus suhtumises. Rahvusringhäälingu SVT teatel on Hiina saatkonna ametnikud võtnud korduvalt ühendust Rootsi meediaväljaannetega, et nende Hiina-kajastust kritiseerida ja mõjutada.

Hiina suursaatkond avaldas teate, kus SVT kajastust tõrjuti.

«Me väljendame rahulolematust seoses faktide moonutamisega meedias,» teatas saatkond jaanuaris.

Rootsi välisminister Ann Linde nõudis täna Pekingilt Gui vabastamist.

«Me oleme alati selgelt nõudnud, et Gui Minhai lastaks vabaks, et ta saaks oma tütre ja perega taasühineda. See nõudmine püsib,» teatas Linde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles