Luurejuht: Austraalia on silmitsi enneolematu mõjutustegevuse ohuga

Copy
Austraalia lipp.
Austraalia lipp. Foto: Westermann / Scanpix

Austraalia on silmitsi enneolematu spionaažist ja mõjutustegevusest lähtuva ohuga, kuid keelud sellisele tegevusele on end ära tasunud, ütles Austraalia luurejuht Mike Burgess.

Vastuluureameti ASIO peadirektor Mike Burgess ei nimetanud riike, kes Austraaliale ohtu kujutavad, kuid Austraalias on viimasel ajal tuntud muret Hiina mõjuvõimu suurenemise pärast.

«Välisriikide luurest ja tegevustest lähtuv oht, millega me silmitsi oleme, on enneolematult kõrgel tasemel,» ütles Burgess esmaspäeval luure aastaraportit esitledes.

Senaator Rex Patrick ärgitas valitsust nimetama mõjutustegevuse allikaks avalikult Hiinat, mis on Austraalia suurim kaubanduspartner.

«Üks asi, mis dialoogist puudu on on sellega seotud riigi nimetamine,» ütles Patrick. «On peaaegu kindel, et hulga võõrriikide mõjutustegevuste puhul on tegu Hiinaga ja me peaks seda avalikult ütlema, nagu seda teevad kanadalased, USA ja tšehhid.»

Siseminister Peter Dutton, kelle vastutusalasse ASIO kuulub, nimetas ohtu aga mitmeharuliseks.

«Me ei räägi ainult Hiinast. Me räägime Venemaast, me räägime Iraanist ja me räägime teistest,» ütles Dutton usutluses Sky Newsile.

Burgessi sõnul on mõjutustegevus Austraalias enneolematu selle mastaabi, ulatuse ja ambitsioonikuse tõttu.

Ohus on pea kõik sektorid, nende seas valitsus, meedia ja ülikoolid, ütles ta.

Austraalia vihastas 2018. aastal Hiinat, kui võttis vastu uue riigikaitseseaduse, mis keelas võõrriikide mõjutustegevuse sisepoliitikas ja tegi kuriteo tööstusspionaažist välisriigi heaks.

Välisriikide heaks lobitööd tegevad isikud peavad end nüüd arvele võtma, et mõjutustegevus poliitikas läbipaistvam oleks.

Burgessi sõnul on see seadus juba tulu toonud ja selle tähtsus tõenäoliselt kasvab.

Ta tõi välja ka mullu loodud mõjutustegevuse vastase rakkerühma, mille eesmärk on kaitsta välissekkumise eest ülikoole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles