Putin: Ukraina hoiab Euroopat pantvangis

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin.
Venemaa peaminister Vladimir Putin. Foto: AFP / Scanpix

Vene Föderatsiooni peaministri Vladimir Putini hinnangul hoiab Ukraina Euroopa riike pantvangis, sest ei luba Euroopa tarbijatele mõeldud gaasitransiiti läbi Ukraina territooriumi.


Täna Moskvas Bulgaaria, Slovakkia ja Moldova peaministritega kohtunud Putini sõnul ei tohi ükski transiitriik kasu saamise nimel oma positsiooni ära kasutada, teatas Interfax.

Putin esitas kohtumisel oma kolleegidele dokumendi, mis väidetavalt tõestab, et vaatamata Ukraina presidendi Viktor Juštšenko lubadustele takistab Ukraina jätkuvalt gaasitransiiti.

Vene riikliku gaasigigandi Gazporm esindaja teatel pidi alates kella 10st Moskva aja järgi minema Sudža jaama kaudu ööpäevas ligi sada miljonit kuupmeetri gaasi, kuid Ukraina keeldus gaasi vastu võtmast, nõudes transiitgaasi suunamist teistesse jaamadesse, mis on mõeldud Ukraina sisetarbimiseks.

Eile Vene-Ukraina gaasitüli kohta pressikonverentsi andnud Juštšenko kinnitas, et Ukraina Vene gaasitarneid ei takista. Ta rõhutas, et Ukraina oli, on ja jääb usaldusväärseks transiidipartneriks.

Ukraina peaminister Julia Tõmošenko lubas gaasitarned Euroopa riikidesse niipea, kui Venemaa hakkab gaasi Ukrainasse pumpama. Ühtlasi avaldas Tõmošenko soovi Putiniga kõnelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles