Advokaat: Assange`il pandi 11 korral käed raudu ja võeti alasti

Copy
Julian Assange`i vabastamist nõudvad meeleavaldajad.
Julian Assange`i vabastamist nõudvad meeleavaldajad. Foto: MATT DUNHAM/AP/Scanpix

WikiLeaksi asutaja advokaadid väidavad, et pärast esimest päeva tema väljaandmisprotsessil võeti Julian Assange kahel korral alasti, tema käed pandi 11 korral raudu ning tema kohtudokumendid konfiskeeriti.

Woolwichi kuningliku kohtu kaitseadvokaadi Edward Fitzgeraldi sõnul konfiskeeriti Assange`ilt vanglasse naastes dokumendid, millelt ta kohtusaalis luges, samuti tõstsid valvurid Assange`i ringi viie erineva kongi vahel.

Fitzgerald väitis, et selline kohtlemine ohustab Assange`i õigust erapooletule kohtuprotsessile ja tema suutlikkust protsessis osaleda.

Kohtunik Vanessa Baraitser märkis, et tema võimuses ei ole asja kommenteerida ega muuta Assange`i kinnipidamise tingimusi, kuid ta julgustas kaitsemeeskonda tõstatama teemat vanglaametnikega.

Assange`i kaitsjate apellatsiooni toetas ka USA valitsuse juriidiline nõunik, kes tõi välja, et Assange`ile ausa kohtuprotsessi tagamine on võtmetähtsusega.

Ameerika Ühendriigid nõuavad 48-aastase Assange`i väljaandmist 18 süüdistuse alusel, muuhulgas süüdistatakse Assange`i katses häkkida valitsuse arvutisüsteemi ja spionaažiseaduse rikkumises.

Assange`i kaitseadvokaadid kavatsevad kutsuda tunnistajapinki Hispaania turvafirma endise töötaja, kelle sõnul luuras USA Assange`i järel, kui viimane viibis Londonis Ecuadori saatkonnas. Väidetavalt arutati plaane Assange`i röövimiseks või mürgitamiseks.

Väidetavalt luuras Ecuadori saatkonda turvanud Hispaania eraturvafirma Undercover Global Ltd CIA heaks Assange`i järele, kirjutas Hispaania päevaleht El País. 

Süüdimõistvate otsuste korral ootab Austraalia kodanikku 175 aasta pikkune vanglakaristus. Kuulamised jätkuvad nädala lõpuni ja algavad uuesti mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles