Lavrov: USA egotsentrism kahjustab relvastuskontrolli

Copy
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: Reuters / Scanpix

USA egotsentrilise välispoliitika tõttu on rahvusvahelised relvastuskontrollilepped oma väärtust kaotamas, ütles täna Vene välisminister Sergei Lavrov. 

On hädavajalik, et «rahvusvahelise relvastuskontrolli allakäik peatatakse», ütles Lavrov Genfis desarmeerimiskonverentsil. 

«Me näeme hävituslike trendide naasmist, mida põhjustab ühe riigi agressiivse välispoliitika egotsentrismi taassünd,» lausus Lavrov. 

«Washington püüab üha enam domineerida igal pool ja kehtestada rahvusvahelisele kogukonnale oma reegleid teiste riikide kahjuks,» väitis välisminister.

Tema sõnul on aeg, et «Ameerika kolleegid tuleksid tagasi rahvusvahelise, valitsustevahelise dialoogi juurde» ning uuendaksid relvastuskontrolliseadusi, mis tagavad sellel planeedil stabiilsuse». 

Venemaa ja USA taganesid sel aastal mõlemad 1987. aasta keskmaa tuumajõudude lepingust (INF). 

Washington ähvardab astuda välja ka 2010. aasta uuest START-leppest, mis aegub järgmisel aastal. Uue START-i sõlmisid tollased USA ja Venemaa presidendid Barack Obama ja Dmitri Medvedev. Leppes võtsid mõlemad riigid kohustuse vähendada oma strateegiliste tuumarakettide laskeseadeldiste hulka poole võrra ning panema paika uue tuvastamismehhanismi.

Lavrovi sõnul on Putin teinud ettepaneku pikendada START-lepet ilma tingimusteta, lisades, et Vene riigipea ootab veel vastavasisulist vastust leppe teiselt osapoolelt. 

Lavrovi sõnul on ka hädavajalik, et sõlmitakse uus lepe relvade paigutamise vastu kosmosesse. Välisminister ärgitas pidama selle üle «täiemahulisi kõnelusi». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles