Põhja-Korea kasutab viiruse vastu erakorralisi meetmeid

Copy
Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA levitatud pilt kaitseülikondi kandvatest desinfitseerimistöötajatest Pyongyangis.
Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA levitatud pilt kaitseülikondi kandvatest desinfitseerimistöötajatest Pyongyangis. Foto: STR/AFP/Scanpix

Valjuhäälditest kõlavad hügieenijuhised, välisriikide esindajad on lukustatud oma elamutesse ning riigimeedia nõuab kodanikelt täielikku kuuletumist tervishoiutöötajatele – nii üritab Põhja-Korea ennetada koroonaviiruse puhangu jõudmist riiki.

Kimi perekonna juhitud autoritaarne riik on kehtestanud koroonaviiruse leviku tõkestamiseks karmid kontrollmeetmed, et hoida eemal naaberriik Hiinast alguse saanud COVID-19 puhangut.

Pärast esimesi teateid viiruse levikust, sulges Põhja-Korea kiiresti riigipiirid ja lõikas ennast ära muust maailmast. Analüütikute sõnul on see arvestades riigi nõrka tervishoiusüsteemi kõige parem võimalus haigust vältida.

Kõik riiki saabujad pannakse 30 päevaks karantiini, terviseamet korraldab ukselt-uksele tervisekontrolle ning bussid valjuhäälditega juhendavad kodanikke hügieeninõuete kohta.

Välismaalastele on kehtestatud ranged piirangud – kõik riigis elavad välisriikide kodanikud on alates veebruari algusest paigutatud oma koju karantiini.

Pyongyangis viibivad diplomaadid ei tohi isegi linna peal jalutada; olukord, mida Vene suursaadik nimetas «moraalselt rusuvaks».

Suursaadik Alexander Matsegora sõnul on saatkond jäetud ilma diplomaatilise kirjavahetuseta. «Meil ei õnnestunud saada ravimeid ja varustust oma esmaabiosakonnale,» lausus Matsegora AFP-le.

Saatkonna töötajatel lubatakse lahkuda Pyongyangi kesklinnas asuvast hoonest ainult selleks, et viia ära jäätmeid jaama, kui Korea spetsialistid veoki kohe saatkonna väravas desinfitseerivad.

Suletud on linna õigeusukirik, taekwondo treeningsaal, uisuväljak ja ujula, samuti ei toimu maalitunnid. «See võib tunduda tühine, kuid igapäevaelu koosneb sellistest asjadest,» lausus saadik.

Töötajad Pyongyangis rongi desinfitseerimas.
Töötajad Pyongyangis rongi desinfitseerimas. Foto: STR/AFP/Scanpix

Diplomaatiline töö on sisuliselt peatatud, ei toimu kohtumisi, läbirääkimisi Põhja-Korea ametnike ega teiste saatkondadega. Kontakt võimudega piirdub ainult telefonivestlustega või eriotstarbelisse postkasti poetatud ametlike teadetega.

«Majanduslikus mõttes on eneseisolatsioon loomulikult Korea riigile väga kulukas,» lausus Matsegora.

«Väga tähtis on mõista, et küsimused riikliku julgeoleku, ideoloogia ja riigi väärikuse osas ületavad Põhja-Korea arusaamises alati majanduslikke kaalutlusi,» jätkas saadik. Matsegora märkis, et need, kes ootavad, et sanktsioonid muudaksid Põhja-Korea suhtumist tuumaarsenali omandamisse, peaksid seda tegelikkust tunnistama.

Kuigi Wuhani linnast alguse saanud COVID-19 on nõudnud praeguseks naaberriigis Hiinas üle 2700 inimelu ning Lõuna-Koreas on sellesse nakatunuid 1100, väidab Põhja-Korea järjekindalalt, et viirus neile levinud ei ole.

«Me peame pidama meeles, et iga ennast unustav hetk võib tuua kaasa pöördumatud katastroofilised tagajärjed ja me peaksime säilitama kõrge valmisoleku taseme,» kirjutas riiklik väljaanne Rodong Sinmun.

Varem sel nädalal hoiatas ajaleht hävitavate tagajärgede eest, kui riiki tabab kasvõi üks koroonaviiruse juhtum. Seetõttu soovitas Rodong Sinmun inimestel vältida kogunemisi avalikesse kohtadesse.

«Maha istumine ja koos söömine ja üksteisega rääkimine võib ise muutuda nakkushaiguse peamiseks levitajaks,» hoiatas väljaanne restoranis einestamise eest.

Samas ei paista sellised piirangud kehtivad riigiteenistujatele – täna näitas ajaleht pilte Rahvakogu töötajatest, kes külastasid Kim jong Il-i arvatavat sünnikohta Paektu mäel. Kõik kandsid loomulikult maske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles