Tšetšeenia blogijat üritati Poolas haamriga tappa (17)

Copy
Tumso Abdurahmanov.
Tumso Abdurahmanov. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Tšetšeenia juhi Ramzan Kadõrovi suhtes kriitiline blogija teatas täna, et tal õnnestus oma Poola kodus haamrirünnakust eluga pääseda.

Tumso Abdurahmanov pani üles video verisest ründajast, kellest tal oli jagu saanud. Ta demonstreeris ka haamrit, millega teda väidetavalt tappa taheti. Rootsis baseeruv tšetšeeni inimõigusorganisatsioon Vayfond nimetas juhtunut tapmiskatseks.

Abdurahmanov on viimased viis aastat elanud eksiilis, sest Tšetšeenias oli tema elu ohus. Tema Kadõrovi-vastast YouTube'i videoblogi jälgib 75 000 inimest.

Rahvusvaheliselt sai ta tuntuks aasta algul väitega, et jaanuari lõpus Prantsusmaal Lille'is surnuks pussitatud teise tšetšeeni blogija Imran Alijevi ehk Mansur Starõi tappis tšetšeen, kelle nimegi ta nimetas.

Teda ennast rünnanud mehelt küsib Abdurahmanov videos korduvalt: «Kes sind saatis? Kust sa tuled?» Mees ütleb, et tuli lennukiga Moskvast teda ründama. «Nad andsid mulle sinu aadressi. Mu ema on nende käes.»

Abdurahmanovi vend Muhhammad ütles veebilehele Kavkazskii Uzel, et Tumso on Poolas toimunud rünnaku järel haiglas politsei valve all, kuid tema vigastused ei ole tõsised. Ka ründaja on haiglas.

Tšetšeenia diktaator Ramzan Kadõrov.
Tšetšeenia diktaator Ramzan Kadõrov. Foto: Yelena Afonina/TASS/Scanpix

Praegu 34 aastat vana Abdurahmanov lahkus Tšetšeeniast 2015. aastal ja palus esialgu varjupaika Gruusiast. Eitava vastuse saanud, suundus ta Poola, kus võimud tema asüülitaotluse siiski 2018. aastal samuti julgeolekuohule viidates tagasi lükkasid.

Rünnak Abdurahmanovi vastu toimus pärast seda, kui Euroopas on tapetud mitmeid Tšetšeenia valitsusvastaseid.

Eelmise aasta 23. augustil tulistati Berliini kesklinnas surnuks tšetšeeni päritolu Gruusia kodanik Zelimhan Hangošvili, kes võitles teises Tšetšeenia sõjas Venemaa vägede vastu.

Bellingcati, Der Spiegeli ja The Insideri uurimuse järel leiti, et kahtlusaluseks on Vene eriväelane Vadim Krasnikov. Leiti, et mõrva plaanis ja organiseeris Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB). Moskva on aga igasugust seotust eitanud.

Kommentaarid (17)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles