Boris Johnson ähvardas kaubanduskõnelused pooleli jätta (1)

Copy
Peaminister Boris Johnson.
Peaminister Boris Johnson. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Ühendkuningriigi peaminister Boris Johnson soovib Euroopa Liiduga sõlmida Kanada-stiilis kaubandusleppe, kuid samas kaalutakse kaubanduskõnelustelt lahkumist juunis, et valmistuda ette leppeta Brexitiks.

ELiga peetavate kõneluste eesmärgid teatavaks teinud Downing Street välistas ELi reeglitega seotuks jäämise ja ähvardas juunis kõnelused pooleli jätta, kui selleks ajaks edusamme tehtud ei ole.

Valitsuse sõnul loodetakse juuniks jõuda leppe osas üldisele üksmeelele, et septembris oleks võimalik kokkuleppele jõuda. Samas teatati, et kui juuniks pole tehtud piisavalt edusamme, siis tuleb valitsusel langetada otsus, kas lahkuda läbirääkimistelt ja keskenduda hoopis ettevalmistustele, et üleminekuperioodi lõpus korrapäraselt lahkuda.

«Kui juuniks selgeid edasiminekuid pole, otsustab valitsus kas Ühendkuningriigi tähelepanu peaks pöörama läbirääkimistelt mujale ja keskenduma täielikult siseriiklikele ettevalmistustele üleminekuperioodist väljumiseks,» öeldi mandaadis.

Otsustavaks saab see, kas juuniks on tehtud piisavalt edusamme finantsteenuste ja andmete osas, mida Briti valitsus peab kõige lihtsamateks teemadeks läbirääkimistel.

Ühendkuningriigi nõudmised on vastuolus ELiga, mis sooviks teatud regulatsioone säilitada ja tahaks võimalust tariifide kehtestamiseks, kui üks pool peaks kohustuste täitmisest taganema. EL tahab ka vaidluste lahendamisel säilitada Euroopa Kohtu rolli.

Kui EL üleeile oma läbirääkimiste mandaadi avalikustas, siis lükkas Ühendkuningriik selle tagasi ja väitis, et ei näe vajadust konkurentsi nimel nn võrdsete mängureeglite säilitamiseks. Londoni hinnangul püüab Brüssel peale suruda erinevaid kohustusi, mis õõnestaksid Ühendkuningriigi õiguslikku autonoomsust ja õigust oma reegleid ise kujundada.

ELi pealäbirääkija Michel Barnier hoiatas, et kui enne aasta lõppu soovitakse kokkuleppele jõuda, ei tohiks Ühendkuningriik võtta tagasi lubadusi, mis anti lahkumisleppes ja sellega koos allkirjastatud poliitilises deklaratsioonis.

Ühendkuningriigi läbirääkimiste mandaadis nõutakse:

  • Kaubandussuhet, mis sarnaneks ELi kaubandussuhtele Kanada, Jaapani ja Lõuna-Koreaga. Kui ei jõuta Ühendkuningriiki rahuldavale kokkuleppele, ollakse valmis kauplema sarnastel tingimustel, mida tänasel päeval rakendatakse ELi ja Austraalia kaubandussuhetes.
  • Laias laastus tahetakse kokkuleppele jõuda juuniks, et septembris oleks võimalik kõnelused lõpule viia.
  • Ei taheta tariife, tasusid ega piiranguid toodetud kaupadele ega põllumajandustoodangule.
  • Eraldi kokkulepet soovitakse kalapüügiõiguste, lennunduse, energia ja migratsiooni osas. EL tahaks sõlmida ühe kõikehõlmava leppe.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles