Bush andis lähimatele liitlastele ordeni

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA ametistlahkuv president George W. Bush autasustas kõrgeima tsiviilordeniga kolme oma kõige lähemat liitlast välisriikides, nimetades neid tõelisteks Ameerika Ühendriikide sõpradeks.


Valges Majas said presidendi aumedali endine Briti peaminister Tony Blari, endine Austraalia peaminister John Howard ja ametisolev Colombia president Álvaro Uribe, vahendas Reuters.

Blair ja Howard olid oma ametiajal Bushi poliitika tugevad toetajad, seistes viimase selja taha ka Iraagi invasiooni ajal, ehkki seda kritiseeriti kõikjal maailmas ja ka nende oma riikides.

USA ametistlahkuv riigipea kiitis Blairi pühendumist terrorivastasele sõjale. «Tony Blairi juhtimisel rakendus esimesest päevast terrorivastasesse sõtta Suurbritannia võimsus ja autoriteet. Meie rahvad on töötanud uhkelt koos, et purustada terroristide pelgupaiku, vabastada miljoneid ja aidata tõusvatel demokraatiatel teenida oma rahva huve.»

Howardi kohta ütles president, et tema oli vabaduste kaitsmisel olnud vapper. «See mees, kes nägi 11. septembril põlevat Pentagoni ja kes seisis silmitsi-lohutas Balis pääsenuid, ei kõhelnud kunagi oma pühendumuses saada jagu sellest suurest ohust tsivilisatsioonile.»

Colombia president Uribe sai omakorda kiita võitluse eest narkokartellide vastu oma riigis ning pingutuste eest vägivalla mahasurumisel.

Liitlastele ordenite kätteandmise tseremoonia oli üks viimaseid avalikke esinemisi Bushile enne ameti üleandmust järgmisele presidendile Barack Obamale, kes tõuseb maailma võimsaima riigi etteotsa teisipäeval, 20. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles