Moskva: START-3 toime lõppemisel on sellest kinni pidada võimatu

Copy
Tuumarelvavastane meeleavaldus Saksamaal Berliinis 2019. aasta alguses.
Tuumarelvavastane meeleavaldus Saksamaal Berliinis 2019. aasta alguses. Foto: Zumapress/Scanpix

Vene parlamendi ülemkoja väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov kahtles võimaluses pidada strateegilise ründerelvastuse lepingust (START-3) kinni pärast selle toimimisaja lõppemist.

«Arutelu käigus on avaldatud arvamust, et põhimõtteliselt võib ka lepingu puudumisel, kui selle toimeaeg on läbi, jätkata sellest de facto kinnipidamist, tagada sellest kinnipidamise kontroll. Minu arvates on see ülemäära optimistlik hinnang,» ütles Kossatšov START-3 ümarlaual. 

Tema sõnul kerkib sel juhul hulk täiendavaid õiguslikke ja poliitilisi nüansse. 

«Seadusandjana viitan sellele, et taolisel puhul tuleb meil ilmselt muuta meie kehtivaid seadusi, sest jutt on välisvaatlejate lubamisest rakettide asukohta. Kui lepingut ei ole, kaob vaatlejatel selleks õigus ja diplomaatiline puutumatus. Selge, et taolistes oludes osutuvad sedalaadi inspekteerimised võimatuks, kui seadust ei muudeta,» ütles senaator.

Ta meenutas, et praeguse lepingu kehtivus lõppeb 5. veebruaril 2021, vähem kui aasta pärast.

«Mõlemal poolel tuleb otsustada, kas seda pikendada. Ilmselgelt ei ole isegi poolte soovi korral võimalik rääkida selle lepingu mingist muutmisest, arendamisest, sest aega on jäänud ääretult vähe. Kuid isegi lepingu automaatse, vormilise pikendamise osas jäävad püsima küsimused,» ütles Kossatšov.

Venemaa on ammendaval viisil väljendanud poliitilist tahet lepingut säilitada, meenutas ta, kuid USA-lt ei ole arusaadavat vastust tulnud ja olukord on umbteel.  

Leppes võtsid mõlemad riigid kohustuse vähendada oma strateegiliste tuumarakettide laskeseadeldiste hulka poole võrra ning panema paika uue tuvastamismehhanismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles