Saksa vasakäärmuslased süüdistavad Merkelit seotuses Iraani kindrali tapmisega

Copy
Linke rahvaesindaja Alexander Neu.
Linke rahvaesindaja Alexander Neu. Foto: Imago/ScanPix

Kaheksa Saksa vasakäärmusliku erakonna Linke (Vasak) parlamendiliiget esitas kriminaalhagi kantsler Angela Merkeli ja tema ministrite vastu, väites, et nad olid kaasosalised USA rünnakus Iraagi kindrali Qasem Soleimani tapmiseks.

Hagi taga on asjaolu, et Lääna-Saksamaal Ramsteinis asuva USA õhujõudude baasi satelliitsidejaama kasutatakse Aafrika ja Lähis-Ida kohal lendavate USA droonide juhtimiseks.

«Droonirünnaku kontrollsignaale oli võimalik edastada üksnes Saksa territooriumil, USA Ramsteini õhujõudude baasis asuva satelliitsidejaama kaudu,» ütles Linke rahvaesindaja Alexander Neu.

Jaanuarikuine droonirünnak Iraagis viibinud Iraani revolutsioonikaardi kindralile viis Washingtoni ja Teherani sõja lävele.

Neu veebilehele postitatud hagis süüdistatakse Merkelit, välisministrit Heiko Maasi, kaitseministrit Annegret Kramp-Karrenbauerit ja siseministrit Horst Seehoferit.

«Me ei saa leppida sellega, et föderaalvalitsus ise rikub rahvusvahelist õigust USA-d ebaseaduslikus droonisõjas toetades,» ütles Neu.

Möödunud aastal otsustas Saksa kohus Jeemeniga seotud juhtumis, et valitsus peab tagama, et USA täidab Ramsteini kaudu läbi viidavates operatsioonides rahvusvahelisi seadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles