Täna kuus aastat tagasi hõivasid rohelised mehikesed Krimmi parlamendi (20)

Postimees
Copy
Eraldusmärkideta rohelised mehikesed Simferopolis Krimmi parlamendi ees.
Eraldusmärkideta rohelised mehikesed Simferopolis Krimmi parlamendi ees. Foto: GENYA SAVILOV/AFP/Scanpix

Täna kuus aastat tagasi tungis 120 eraldusmärkideta ja relvastatud nn rohelist mehikest Krimmi parlamenti ja teistesse olulistesse hoonetesse, heisates seal Venemaa lipud.

Relvastatud meeste poolt ümber piiratud Krimmi parlamendiliikmed pidid laiali saatma Krimmi valitsuse, valima ministrite nõukogu juhiks Venemaa kodaniku Sergei Aksjonovi ja heaks kiitma referendumi korraldamise suurema autonoomia üle.

Nagu Ukraina Interfax toona kirjutas, siis oli võimatu kindlaks teha seda, kas 64 kohaloleku registreerinud parlamendisaadikut ka päriselt tol hetkel parlamendis viibisid ja hääletasid või kasutas keegi teine nende plastikkaarte häälte andmiseks.

Euromaidani meeleavaldustel Kiievis meeleavaldajaid tapnud ja Ukraina valitsuse poolt laiali saadetud politsei eriüksuse Berkut võitlejad olid samal hommikul oma kontrolli alla võtnud kontrollpunktid. Järgmisel päeval hõivati venelaste poolt Simferopoli ja Sevastopoli lennujaamad ning hävitati sideühendus Krimmi ja ülejäänud Ukraina vahel.

Aksjonov palus Venemaa president Vladimir Putinilt sekkumist ning riigiduuma andis presidendile nõusoleku sõjalise jõu kasutamiseks Ukraina territooriumil. Just neil päevil kuus aastat tagasi šokeeris maailma Venemaa agressiivne tegevus Krimmi poolsaarel.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles