Venemaa restaureerib paraadi tarvis Laoselt saadud tankid T-34 (22)

Copy
Tööline Laoselt saadud tanke restaureerimas.
Tööline Laoselt saadud tanke restaureerimas. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa sai Laoselt tagasi 30 legendaarset T-34 tanki, mis restaureeritakse, et need saaks osaleda 9. mai paraadil Moskvas.

Osa 30 tankist olid endiselt kommunistliku Laose relvajõududes kasutusel, kui Venemaa nende olemasolust teada sai ja kaitseminister Sergei Šoigu nende tagasivõtmisega mullu nõustus.

Tankide restaureerimise kallal töötavad nüüd Peterburi lähedal asuvas linnas spetsiaalses remondikojas üle 200 inseneri.

Parandustööd on plaanis lõpuni viia märtsi lõpuks, et tankid saaksid osaleda 9. mail Punasel väljakul paraadil, kus tähistatakse 75 aasta möödumist  võidust Natsi-Saksamaa üle.

Kõnealused tankid ehitati 1950. aastatel Tšehhoslovakkias ja Laose relvajõudude käsutusse jõudsid need 1987. aastal Vietnamilt, mis kasutas neid sõjas Ühendriikide vastu.

T-34 tankid etendasid Teises maailmasõjas olulist rolli ja neid nähakse Nõukogude Liidu võidu sümbolina.

«T-34 oli võidurelv. Peamine relv, mis aitas meil vaenlase alistada,» ütles Uralvagonzavodi kontserni 61. tankiremonditöökoja direktor Roman Tšepurnov.

Tšepurnov nentis, et kohale jõudes olid tankid haletsusväärses seisukorras ja töölised leidsid mõne tanki seest isegi linnupesi.

Kommentaarid (22)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles