Venemaa kutsus Prantsuse sõdurid võidupüha paraadile (15)

BNS
Copy
Langenud punaväelaste mälestamine Rakveres 2015. Foto on illustratiivne.
Langenud punaväelaste mälestamine Rakveres 2015. Foto on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum

Venemaa kutsus 9. mai võidupüha paraadile osalema ka Prantsusmaa sõdurid, et tähistada koos 75 aasta möödumist võidust Natsi-Saksamaa üle.

Vene relvajõudude ülem kindral Valeri Gerassimov ütles kohtumisel oma Prantsuse ametivennaga, et Prantsuse sõdurid on kutsutud osalema paraadil Punasel väljakul, et tähistada koos venelastega 75 aasta möödumist Teise maailmasõja lõpust.

Paraadil peaks osalema Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja huvi osalemise vastu on välja näidanud ka USA president Donald Trump.

Kutse tuleb ajal, mil Macron üritab alustada Vene presidendi Vladimir Putiniga dialoogi, ehkki teistes Euroopa pealinnades on see kahtlust äratanud.

«Me austame sügavalt Prantsuse sõdurite mälestust, kes võitlesid koos punaarmeega ühise vaenlase vastu. Meil oleks rõõm näha 9. mail võidupüha paraadil Punasel väljakul osalejate seas ka Prantsuse kontingenti,» ütles Gerasimov Prantsuse tippkindralile François Lecointrele.

Gerassimov väljendas kohtumisel ka Moskva muret NATO kaitsekulutuste pärast Venemaa piiri lähistel ja eelseisvate sõjaväeõppuste pärast.

«On mitu tõsist murettekitavat küsimust,» ütles ta ja lisas, et NATO kasutab «Venemaa-vastast stsenaariumi» ja harjutab sissetungi.

Lecointre ütles, et tema visiidi eesmärk oli jõuda ühisele arusaamisele kriisiolukordade hindamisel.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles