Türgi sõdurite hukkumine Süürias viis pinged haripunkti (18)

Copy
Türgi poolt toetatud Süüria mässulised Idlibis.
Türgi poolt toetatud Süüria mässulised Idlibis. Foto: Bakr Alkasem/AFP/Scanpix

Pärast eile õhtul Süüria Idlibi provintsis 33 Türgi sõduri elu nõudnud õhurünnakut on president Recep Tayyip Erdoğan lubanud Süüriale kätte maksta.

33 Türgi sõdurit hukkus ja veel vähemalt 30 sai vigastada eile Baliouni külas asuvale kahekorruselisele majale korraldatud täppisrünnakus. Süüria mässuliste rühmitustele appi saadetud Türgi sõdurid langesid eile hommikul õhurünnaku alla ning varjusid Baliounis, tekitades oma tugipunkti kohaliku nõukogu hoonesse, mida eile õhtul rünnati.

Kuigi Türgi on rünnakus süüdistanud Süüria diktaatori Bashar al-Assadi vägesid, siis mitmed lääneriikide meediale olukorda kommenteerinud allikad Idlibis ja ka öösel avalikuks saanud videosalvestised viitasid sellele, et rünnaku võisid korda saata hoopis Venemaa õhujõud. Venemaa on olnud Süüria režiimi liitlaseks Idlibis kolm kuud kestnud suuremahulise pealetungi käigus.

Pärast rünnakut Türgi sõdurite vastu on ringlema hakanud ka väited, et Türgi võib täna parlamendi otsusega Süüriale sõja kuulutada. Venemaa kaitseministeerium eitas täna hommikul oma lennukite seotust õhurünnakuga, kuid teatas samas, et Türgi väed ei tohiks Idlibis viibida, väites, et oma kohalolekust ei olnud teavitatud Süüria valitsust.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles