Tšehhi peaminister kahtleb Lissaboni lepingus

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Mirek Topolanek.
Tšehhi peaminister Mirek Topolanek. Foto: Reuters / Scanpix

Alanud aasta esimesel poolel Euroopa Liidu eesistujamaa Tšehhi Vabariigi peaminister Mirek Topolanek kahtleb Lissaboni lepingus.


«See on keskpärane lepe, natuke parem kui Nizza lepe. Mina isiklikult näen asju nii,» ütles Topolanek Euroopa Parlamendis peetud kõnes, vahendas AFP.

«Minu jaoks on see raske kompromiss,» lisas peaminister, kes lubas sellele vaatamata hääletada Tšehhi parlamendis reformileppe poolt.

«Aga öelda liikmesriikidele ette, et neil tuleb lepe ratifitseerida ja neil pole õigust otsustada, kas see heaks kiita või mitte - see on absurd,» ütles Topolanek.

Tšehhi on seni ainus ELi liikmesriik, mis pole alustanud reformilepingu ratifitseerimisprotsessi. Tšehhi parlament asub Lissaboni lepingut arutama taas 3. veebruaril.

Kahekojalise parlamendi otsusest olenemata on euroskeptiline president Václav Klaus ähvardanud ratifitseerimisseadusele mitte alla kirjutada, sest see on tema hinnangul vastuolus Tšehhi suveräänsusega.

Lissaboni leppe jõustumiseks on vaja kõigi liikmesriikide heakskiitu, kuid möödunud aasta juunis toimunud esimesel rahvahääletusel kukkus reformilepe Iirimaal läbi. Siiski ei pea ülejäänud liikmesriigid ratifitseerimisprotsessi uuesti alustama, kui iirlased ELi institutsioone reformiva lepingu heaks kiidavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles