Poola kohtunike väitel on valitsus hakanud neid survestama

BNS
Copy
Poola kohtunikud.
Poola kohtunikud. Foto: Hubert Mathis/ZUMAPRESS.com/Scanpix Baltics

Poola valitsuse justiitsreformide suhtes kriitilised olnud 34 kohtunikku pidid kogema kättemaksu, seisis laupäeval avaldatud Poola kohtunike ühenduse raportis. 

Poola asejustiitsminister Michał Wójcik lükkas koheselt need süüdistused tagasi ja kutsus neid pretsedendituks rünnakuks äärmiselt poliitilise grupi poolt valitsuse seadusandliku ja täidesaatva haru vastu.  

Kohtunikud «tahavad olla täiesti eraldiseisev kast, mis kõrgub teiste kohal,» lisas minister Poola uudisteagentuuri PAP vahendusel. 

Võimuloleva Seaduse ja Õigluse (PiS) erakonna poliitikud on öelnud korduvalt, et kohtunikud, kes on vastu mõnele partei reformile, kuuluvad eraldi «kasti», mis tahab olla seadusest üle. 

Iustitia ühenduse juht kohtunik Krystian Markiewicz esitas raporti, milles väideti vastumeetmete sooritamist 34 kohtuniku suhtes, kes on olnud vastu võimupartei justiitsreformidele. 

Alates võimuletulekust 2015. aastal on PiS-i juhitud valitsus läbi viinud mitmeid justiitsreforme, mille eesmärgiks on väidetavalt korruptsioonivastane võitlus. Kriitikute, sealjuures Euroopa Liidu, väitel seavad need aga ohtu kohtuvõimu sõltumatuse ja õiguskorra. 

Raportis tuuakse välja väidetavalt vastumeetmeid kogenud kohtunike nimed, samuti poliitikud ja teised ametnikud, kes on nende meetmete eest vastutavad. 

Samuti tuuakse raportis välja leebemad vastumeetmed vähemalt 24 teise kohtuniku suhtes, mis hõlmab ka parlamendisaadikute ja valitsuse poliitikute avalikku kriitikat nende kohtunike suhtes. 

Samuti on vastumeetmeid kogenud 36 Poola prokuröri, kes on ka reformide suhtes kriitilised olnud, seisis raportis. 

PiS-iga liidus olev Poola president Andrzej Duda, erakonna liige ja peaminister Mateusz Morawiecki, justiitsminister Zbigniew Ziobro ja PiS-i erakonnajuht Jarosław Kaczyński on süüdi kriitiliste kohtunike laimamises riiklikul ja rahvusvahelisel areenil, lisati raportis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles