Slovakkia valimised võitis korruptsioonivastane OLaNO

Copy
Slovakkia valimised võitnud erakonna OLaNO liider Igor Matovič 29. veebruar 2020.
Slovakkia valimised võitnud erakonna OLaNO liider Igor Matovič 29. veebruar 2020. Foto: AFP / Scanpix

Slovakkia üldvalimised võitis laupäeval paremtsentristlik opositsioonipartei OLaNO, selgus lävepakuküsitlusest. 

OLaNO kogus 25,8 protsenti häältest, edestades võimuparteid Smer-SD, mis kogus 14,9 protsenti häältest. Liberaalne PS/Spolu jäi küsitluse järgi kolmandale kohale 9,7 protsendi suuruse toetusega ja paremäärmuslik LSNS kogus 8,3 protsenti, selgus agentuuri Focus küsitlusest, mille tellis telekanal Markíza TV. 

Valimised võitnud OLaNO liider Igor Matovič lubas rakendada võimuletulekul korruptsioonivastased meetmed. 

«Me katsume luua parima valitsuse, mis Slovakkial on kunagi olnud teiste demokraatliku opositsiooni liidrite abil,» ütles Matovič ajakirjanikele pärast küsitlustulemuste avalikustamist. 

«See oli ajakirjaniku Jan Kučiaki ja Martina Kusnirova surm, mis Slovakkia üles äratas,» ütles ta. 

OLaNO-l on võimalik kaaluda mitmeid opositsiooniparteisid võimalike koalitsioonipartneritena. 

«Need parteid on olnud opositsioonis väga pikka aega, seega on nende tipp-poliitikud võimu järgi janused. Võim on tugevaim liim,» ütles Kutná Hora Riigiteaduste Ülikooli rektor Tomáš Koziak.

Slovakkia president Zuzana Čaputová ütles varem laupäeval, et kaalub parteiliidrite «koalitsioonipotentsiaali», kui ta hakkab valima, kellele valitsuse moodustamine usaldada. 

Jan Kučiaki ja tema elukaaslase Martina Kusnirova mõrv, mille väidetavalt tellis poliitikutega seotud ärimees, on mõjutanud tugevasti Robert Fico populistide juhitava Smer-Sotsiaaldemokraatia (Smer-SD) toetust. Topeltmõrv on muutunud avalikkuse korruptsioonivastase viha piksevardaks, kirjutas AFP. 

Kučiak uuris peamiselt kõrgete ametnike ja ärimagnaatide maksudest kõrvalehoidmist ja nendega seotud pettust. 

Jan Kučiaki ja tema elukaaslase Martina Kusnirova tapmise teisel aastapäeval Bratislavas korraldatud meeleavaldus 21. veebruar 2020. 
Jan Kučiaki ja tema elukaaslase Martina Kusnirova tapmise teisel aastapäeval Bratislavas korraldatud meeleavaldus 21. veebruar 2020. Foto: REUTERS / SCANPIX

«Siin on väga vaja muutust,» ütles üks OLaNO poolt hääletanud 35-aastane kontoritöötaja. 

Lävepakuküsitluse andmeil kogus konservatiivne Me Oleme Perekond 7,8 protsenti häältest, liberaalne Vabadus ja Solidaarsus (SaS) 7,5, liberaalne Rahva Eest 6,5 ja kristlik-demokraatlik KDH 5,1 protsenti. 

Kõigist neist võib potentsiaalselt saada OLaNO koalitsioonipartner, kirjutas AFP.

Miljonärist endine meediajuht Matovič rajas Tavalised Inimesed ja Sõltumatud Iseloomud: OLaNO kümne aasta eest. Ta kutsus enne valimisi slovakke hääletama, et lõigata küljest «korruptsiooni Hüdra» viimane pea.  

Kuid mitte kõik valijad on kõrini endisest võimuladvikust. «Ficol on iseloomu. Ta on tõeline poliitik. Kõigil teistel puudub kogemus ja teadmised, kuidas riiki juhtida,» ütles üks Smer-SD toetaja AFP-le. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles