Luksemburgist sai esimene tasuta ühistranspordiga riik (8)

Copy
Rahulolevad reisijad Luksemburgi trammis 29. veebruar 2020.
Rahulolevad reisijad Luksemburgi trammis 29. veebruar 2020. Foto: Reuters / Scanpix

Luksemburgist sai laupäeval esimene riik maailmas, mis pakub üleriigiliselt tasuta ühistransporti, teatas valitsus. 

Mujal maailmas on üksikud linnad rakendanud samasuguseid osalisi meetmeid, kuid see on esimest korda, kui tasuta ühistransport kehtestatakse terves riigis, teatas jõuka Euroopa Liidu väikeriigi transpordiministeerium. 

Tegemist on «olulise sotsiaalse meetmega», mis puudutab umbes 40 protsenti majapidamistest ja aitab igaühel neist hoida kokku umbes sada eurot aastas. 

Transporditöötajad on mures, kuidas see muutus mõjutab nende töökohti. 

«Me ei tea veel,» mis nende ametitega juhtub, ütles üks piletimüüja. «Kõik ühistranspordi töötajad on mures. See ei ole veel selge.»

Luksemburgi transpordiminister François Bausch trammis 29. veebruaril 2020. 
Luksemburgi transpordiminister François Bausch trammis 29. veebruaril 2020. Foto: REUTERS / SCANPIX

Antud muutus on osa suuremast kavast liiklusummikuid vähendada. Luksemburgis töötab enam kui 200 000 inimest, kes elavad naaberriikides Prantsusmaal, Saksamaal ja Belgias ning nende sõitmine Luksemburgi põhjustab tipptundidel suuri ummikuid. 

Luksemburgis elab umbes 610 000 inimest ning naaberriikidest saabuvad töötajad moodustavad poole kõigist väikeriigis töötavatest inimestest. 

Pealinn Luxembourg on investeerinud oma ühistransporti, sealjuures on linna rajatud trammivõrgustik, kuid sõitjate väitel on see veel liiga puudulik.

«Ühistranspordi arenduses on olnud suuri viivitusi,» ütles Luxembourgi Keskkonnaliikumise juht Blanche Weber.

«Süstemaatiline ja jätkuv investeerimine on sine qua non (hädavajalik) tingimus ühistranspordi populaarsuse suurendamisel,» ütles transpordiminister François Bausch.

Luksemburgi ühistranspordi piletimüük, kaks eurot ühe sõidu eest, kattis seni vaid kaheksa protsenti transpordisüsteemi 500 miljoni euro suurusest kulust. See puudujääk korvatakse nüüd riigikassast. 

Hetkel eemaldatakse jaamadest piletimüügiautomaate, kuid rahvusvaheliste rongireiside ja esimese klassi piletite ostmiseks riigisisestel reisidel jäävad alles piletimüügipunktid. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles