Mustanahalise Briti teismelise tapjad lähevad aastateks vangi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Hendrik Vosman
Copy
Gary Dobson (vasakul) ja David Norris.
Gary Dobson (vasakul) ja David Norris. Foto: SCANPIX

1993. aastal Londonis mustanahalise teismelise Stephen Lawrence'i tapnud kaks valget meest peavad vangis veetma vähemalt 14 ja 15 aastat, otsustas täna Briti kohtunik.

Lawrence'i tapmist peetakse üheks Suurbritannia rängimaks rassistlikuks kuriteoks. Kohus mõistis tapmises eile süüdi Gary Dobsoni (36) ja David Norrise (35), kes kuulusid valgete noorte jõuku, mis 18-aastase Lawrence'i Londoni kaguosas Elthami bussipeatuses surnuks pussitasid, vahendas AFP.

Kohtunik Colman Treacy ütles täna karistust teatavaks tehes, et Lawrence'i mõrv oli kohutav kuritegu, mis sooritati üksnes rassilise viha tõttu.

Rünnaku ajal 17-aastane Dobson peab nüüd vangis veetma vähemalt 15 aastat ja kaks kuud, tollal 16-aastane Norris läheb trellide taha vähemalt 14 aastaks ja kolmeks kuuks.

Kuna süüdlased olid kuritegu toime pannes alla 18-aastased, mõisteti nende üle kohut alaealistena. See vähendas nende karistust, samas peeti raskendavateks teguriteks Dobsoni ja Norrise kahetsuse puudumist ning tapmise rassilist motiivi.

«Täiesti süütu 18-aastane noormees, kes oli lootustandva elu lävepakul, mõrvati julmalt tänaval pealtnägijate silme all rassistliku, elajaliku jõugu poolt,» ütles kohtunik süüdlastele. «Te olite mõlemad selle jõugu liikmed. Mul pole kahtlustki, et te toetasite täielikult selle vaateid ja hoiakuid.»

Lawrence'i ema Doreen mõistis hukka politsei tegevuse, mis ei suutnud aastaid tema poja tapjaid kohtu ette tuua. Ehkki Dobson ja Norris kuulutati kahtlusaluseks varsti pärast mõrva, ei esitatud neile pikka aega süüdistust.

Kohtulik uurimine Londoni politsei teostatud mõrvajuurdluse suhtes tuvastas politseijõududes tööalase ebakompetentsuse, nõrga juhtimise ja institutsioonilise rassismi, tuues kaasa olulised muudatused mustanahaliste ohvrite mõrvade uurimises ja Londoni politsei töös. Nn Macphersoni raportit, mis käsitles Lawrence´i mõrva uurimist, peetakse pöördepunktiks Briti rassisuhetes.

Scotland Yard on lubanud kohtu ette tuua ka teised mõrvas kahtlustatavad, ehkki mingeid juhtlõngu politseil pole.

Märksõnad

Tagasi üles