Jeemeni mässulised vallutasid strateegiliselt olulise linna (1)

Copy
Huthi mässulised.
Huthi mässulised. Foto: AFP / Scanpix

Jeemeni huthi mässulised vallutasid strateegliselt olulise Al-Hazmi linna, mis võib analüütikute sõnul muuta viis aastat kestnud sõja kulgu.

Riigi põhjaosas asuva Al-Jawfi provintsi pealinna vallutamine lubab mässulistele kujutada ohtu naftarikkale naaberprovintsile Maribile, ütles valitsuse sõjaväeametnik.

Al-Jawf on suuremalt jaolt huthide kontrolli all olnud, kuid selle pealinn, mis asub ainult 150 kilomeetri kaugusel Saudi Araabia piirist, on olnud valitsusvägede käes.

Jeemeni rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus ja Saudi Araabia juhitud sõjakoalitsioon on mässulistega võidelnud alates 2014. aastast.

«Huthi mässulised võisid võtta kontrolli Al-Hazmi, Al-Jawfi pealinna üle, pärast ägedat võitlust valitsusvägedega, kes sunniti taanduma naabrevasse Maribi provintsi,» ütles ametnik.

Teiste allikate sõnul hukkus kaks päeva kestnud lahingus vähemalt 30 valitsuse sõdurit. Ka huthide ridades oli kümneid langenuid.

Jeemeni mõtekoja Sanaa Centre juhi Maged al-Madhaji sõnul võib linna langemine sõja kulgu muuta.

«Kontroll Al-Jawfi pealinna üle võib sõja kulgu täielikult muuta. Huthid on teinud erakordse pealetungi ja nad on tasakaalu enda kasuks muutmas,» ütles ta.

Madhaji sõnul võib see anda mässulistele võimaluse Marib, mida peetakse tähtsaimaks valitsuse käes olevaks alaks, ümber piirata.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles