Soome andis Patriot-rakettidele ekspordiloa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thor Liberty 21. detsembril Kotka Mussalo sadamas.
Thor Liberty 21. detsembril Kotka Mussalo sadamas. Foto: Reuters/ScanPix

Soome valitsus andis täna ekspordiloa 69 Patriot-raketile, mis konfiskeeriti möödunud kuul Kotka sadamas Suurbritannias registreeritud kaubalaeva M/S Thor Liberty pardalt.

Saksamaalt Lõuna-Koreasse õhutõrjerakette transportinud Thor Libertyl oli varem keelatud Kotkast lahkuda. Soome võimud avastasid detsembris laevast 69 Patriot-raketti ja ligi 160 tonni lõhkeainet. Politsei alustas juhtumi kohta juurdlust, sest lõhkeained olid sobimatult pakitud ning rakettide transportimiseks Soome vetes polnud vajalikke dokumente, vahendas YLE.

Hiljem selgus, et raketid müüs täiesti seaduslikult Lõuna-Koreale Saksamaa, ent miskipärast ei olnud Soomes vahepeatuse teinud laeva juhtkond hankinud sõjalise materjali transiidiks luba Soome võimudelt.

Soome valitsus andis rakettide transiidiks täna tagasiulatuvalt loa Lõuna-Korea kaitseministeeriumi allüksusele, Lõuna-Korea peab raketid Soomest ära viima hiljemalt augustis.

Praegu pole selge, millal laev oma teekonda Aasiasse jätkata saab, sest politsei pole lõpetanud juurdlust laeva ukrainlastest kapteni ja tüürimehe üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles