Vatikani salaarhiivi avamine võib paljastada Pius XII põhjused holokaustist vaikimisel (3)

, ajakirjanik, AFP
Copy
Paavst Pius XII õnnistmas usklikke Püha Peetruse väljakul Vatikanis.
Paavst Pius XII õnnistmas usklikke Püha Peetruse väljakul Vatikanis. Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

Täna avanes ajaloolastel lõpuks võimalus asuda kammima läbi Vatikani arhiivi, millest loodetakse lõpuks leida juhtlõngu mõistmaks, miks paavst Pius XII vaatas vaikides pealt, kuidas Natsi-Saksamaa holokausti käigus juute hävitas.

Üle paarisaja teadlase on taotlenud luba seada end sisse mõnes väikeses kabinetis Vatikani Apostlikus Arhiivis ning süveneda miljonitesse kirjadesse ja dokumentidesse, mida Vatikan on seni hoidnud kiivalt luku taga.

Ajaloolisele hetkele on eelnenud mitu aastakümmet vastuolusid ja vaidlusi selle üle, miks alates 1939. aastast kuni oma surmani 1958. aastal katoliku kirikut juhtinud paavst ei maininud kunagi kuue miljoni juudi mõrvamist Euroopa koonduslaagrites.

«Kirik ei pelga ajalugu,» kuulutas paavst Franciscus, kui otsustas aasta tagasi anda avalikkusele võimaluse uurida Vatikani mineviku kõige valusamaid hetki.

Natsid ja Itaalia fašistid piirasid paavst Pius XII liikumist Teise maailmasõja ajal Vatikaniga. Kodanikunimega Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli oli saksa keelt kõnelev Itaalia aristokraat, kes jälgis Adolf Hitleri tõusu võimule, kui oli tosina aasta kestel Püha Tooli saadik Saksamaal.

Nüüd avatud arhiividest loodetakse leida põhjust, miks Pius XII jäi tema ümber toimuva osas sedavõrd sõnakehvaks, et paljud peavad paavsti käitumist lausa andestamatuks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles