Frontex käivitab piirivalveoperatsiooni Kreeka abistamiseks (1)

Copy
Kreekale kuuluvale Lesbose saarele saabuud migrantide rühm ja Frontexi laev.
Kreekale kuuluvale Lesbose saarele saabuud migrantide rühm ja Frontexi laev. Foto: Michael Varaklas/AP

Euroopa Liidu piirivalveamet Frontex teatas esmaspäeval, et käivitab piirivalveoperatsiooni aitamaks Kreekal toime tulla tuhandete migrantidega, kes püüavad Türgist EL-i tulla.

Varssavis baseeruv agentuur, mis pühapäeval teatas «kõrgendatud valvelolekust» ja lisajõudude saatmisest Kreekasse, ütles, et palub Euroopa Liidu ja Schengeni tsooni liikmesriikidel panustada piirivalvurite ja varustusega.

«Arvestades kiiresti arenevat olukorda Kreeka välispiiril Türgiga on minu otsus nõustuda alustama Kreeka palvel kiiret piiril sekkumise operatsiooni,» ütles Frontexi tegevjuht Fabrice Leggeri avalduses.

Frontex ja Kreeka panevad paika plaani üksikasjad, lisas ta avalduses.

Kreekale kutsutakse viie päevaga appi 1500 piirivalvurit ja teisi töötajaid EL-i ja Schengeni tsooni riikidest. Need riigid peavad ka 10 päeva jooksul seadma valmis ka vajaliku tehnika.

Schengeni tsoon koosneb 26 Euroopa riigist, mis on loobunud piirikontrollist omavahelistel sisepiiridel. Neli neist ei ole EL-i liikmed.

Türgi on teada andnud, et ei takista enam migrantide liikumist Türgist EL-i.

Euroopa Komisjoni migratsiooniküsimuste volinik Margaritis Schinas kutsus kokku EL-i siseministrite kohtumise, et arutada olukorda Kreeka-Türgi piiril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles