ELi välispoliitikajuht sõidab Türki arutama Süüria kriisi (2)

Copy
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell ja Euroopa Komisjoni kriisijuhtimisvolinik Janez Lenarčič sõidavad täna Türki, et arutada Süüria kriisi ja rändlastega seotud olukorda pärast Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani hoiatust lubada miljonitel põgenikel Euroopasse suunduda.

Borrell ja Lenarčič viibivad Türgis kaks päeva, et pidada kõrgetasemelisi kohtumisi Türgi ametnikega, arutamaks Süüria kriisi ning erimeelsusi põgenike ja migrantide osas.

«Nad peavad kõnelusi seoses kestva eskalatsiooniga Loode-Süüria Idlibi provintsis ja selle humanitaartagajärgedega tsiviilelanikele, aga ka Türgis viibivate Süüria põgenike olukorraga,» teatas Borrelli kantselei.

«Visiidil Ankarasse kohtuvad nad Türgi ametivõimude kõrgetasemeliste esindajatega,» lisati teates.

Pärast Ankara visiiti siirdub Borrell Euroopa Liidu välisministrite kohtumisele Zagrebis 5.–6. märtsil. Lenarčič väisab aga pagulaskeskusi Türgi kaguprovintsis Gazantiepis.

Visiit tuleb ajal, mil Idlibis käib äge võitlus Süüria valitsusvägede ja Türgi toega mässuliste vahel ning Erdoğan eskaleeris põgenikevaidlust Brüsseliga.

Türgi on andnud oma pinnal olevatele põgenikele, peamiselt Süüria sõjapõgenikele, rohelise tule Euroopa Liitu liikumiseks, ehkki Brüsseliga sõlmiti 2016. aastal lepe nende eemale hoidmiseks.

Saksa kantsler Angela Merkel nimetas Türgi käiku vastuvõetamatuks. ELi rändevoliniku Margaritis Schinase sõnul ei saa keegi ELi hirmutada ega välja pressida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles