Oslo kõige populaarsem poisinimi oli mullu Mohammad (29)

Copy
Norra lapsed vaatamas suusahüppevõistlust.
Norra lapsed vaatamas suusahüppevõistlust. Foto: ERLEND AAS / AFP / SCANPIX

Norra statistikaameti andmeil olid eelmisel aastal riigi kõige menukamad nimed Emma ja Jakob, kuid pealinnas sündinud poistele panid vanemad kõige sagedamini nimeks hoopis Mohammad.

Kogu riigis oli tüdrukute seas Emma järel populaarsuselt teine nimi Nora ja kolmas Sofie. Poiste hulgas järgnesid Jakobile Lucas ja Filip.

Kõik esikolmikusse kuuluvad nimed on püsinud menukate seas juba mitu aastat.

Norra statistikaameti vanemnõuniku Jørgen Oureni sõnul oli nimi Emma populaarsuse tipul viimati 1880. aastatel. «Siis oli nimi Emma peaaegu kadunud kuni 1940.–1970. aastateni, enne kui hakkas tasapisi kasvama ja muutus plahvatuslikult populaarseks 2003. aastal,» selgitas ta.

Oluliselt mõjutasid mullust nimemoodi Norra spordikuulsused. Tüdrukute seas andis koguni 291 vanemale ilmselt eeskuju jalgpallur Ada Hegerberg, kes nimetati 2018. ja 2019. aastal oma spordialal maailma parimaks.

Poiste hulgas on aga suureks eeskujuks pikamaajooksjatest vennad Ingebrigtsenid. «Paljud ilmselt märkavad Ingebrigtseni vendade nimesid tänavuses esikümnes, kus on olemas nii Henrik, Filip kui ka Jakob,» lausus Ouren.

Kui nii nimede esikümnes kui ka maakondade lõikes domineerisid lühikesed, lihtsad ja põhjamaise kõlaga nimed, siis pealinn eristus ülejäänud piirkondadest: seal oli kõige enam poistele antud nimi Mohammad. Õigupoolest on Mohammad koos selle pisut erinevate kirjapiltidega Norra pealinna populaarseim poisslapse nimi juba alates 2008. aastast.

Oslos on kogu riigi suurim sisserändetaustaga elanike osakaal ning samuti moslemite hulk – 2018. aastal oli Oslo elanikest 8,7 protsenti islamiusulised.

Nimi Mohammad selle erinevas kirjapildis on juba aastaid kõrgel kohal ka näiteks Rootsis suure moslemikogukonnaga linnades, sealhulgas Malmös ja Göteborgis.

Eelmisel aastal kerkis Mohammad ka Ameerika Ühendriikides pandud poiste nimede esikümnesse.

«Moslemipered valivad nime Mohammad sageli oma esimesele pojale, et austada prohvetit ja tuua lapsele õnnistust,» selgitas CNNile USA nimestatistikat koguva veebilehe BabyCenter peatoimetaja Linda Murray.

Just sel põhjusel on nimi Mohammad kerkinud edetabelis kõrgele kohale ka lääneriikides, sest väga paljud moslemipered kasutavad poja sündides ühe ja sama nime pisut erinevaid kirjapilte, samas kui ülejäänud elanike valikud on palju varieeruvamad.

Kommentaarid (29)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles