Venemaa tahab ehitada lastele vangilaagri (3)

Copy
Tarasjeki jõgi Karjalas.
Tarasjeki jõgi Karjalas. Foto: Igor Podgornõi/TASS/Scanpix

Teise maailmasõja aegse vangilaagri külastamine ei ole küll midagi sellist, mis tuleks pähe lastesõbraliku tegevusena, kuid üks Vene ühendus soovib hakata lastele just sellist kogemust pakkuma.

Puuetega lastele ja nende vanematele abi pakkuv ühendus «Avatud Võimalused» kavatseb rajada Karjalasse Teise maailmasõja aegse Soome vangilaagri jäljendi ning avada see sõja lõpu 75. aastapäevaks maikuus.

«Lastele tuleb meie keerulise mineviku kohta rääkida tõtt ettevaatlikult, võttes arvesse laste psühholoogia eripärasid,» lausus plaanile vastu olev Karjala ajaloolane Irina Takala. «Ma arvan, et me peame muutma oma agressiivset ja militaristlikku mälupoliitikat, eriti mis lapsi puudutab.»

Projekti suhtes on skeptiline ka regiooni pealinna Petroskoi linnavolikogu liige Galina Vasiljeva.

«Miks tegeleb selle probleemiga heategevusorganisatsioon, mis aitab puuetega lapsi?» märkis Vasiljeva RFE/RL-ile. «Kas neil ei ole rahaga midagi muud teha? Kas neil ei ole muid probleeme? Nad peaksid natukene nende laste psüühikale mõtlema.»

«Avatud Võimalused» on saanud enda valdusse filmis «Vesuri» kasutatud vangilaagri maketi ja plaanib püstitada selle seni teadmata kohta Karjalasse, et sellise vabaõhuatraktsiooniga lapsi Nõukogude sõjamineviku osas harida.

«Kui «Vesuri» 2019. aastal esilinastus, ütlesid koolilapsed, et ei teadnud Soome laagrite olemasolust Karjalas,» lausus «Avatud Võimaluste» direktor Natalja Abramova. «Meie ühendusele oli tähtis filmimakette säilitada, eriti seetõttu, et osalesime «Vesuri» tegemises.»

Karjala kuberner Artur Parfentšikov on muuseumi projekti heaks kiitnud, kirjutades sotsiaalmeedias: «Koolilapsi viiakse ekskursioonidele sellesse unikaalsesse mälumuuseumisse, mis on neile huvitav nii filmi võttepaigana kui [vaatena] töölaagrite ajalukku.»

Ülipatriootlik film «Vesuri» valmis kultuuriministeeriumi toetusega. 2017. aastal loodud «Avatud Võimalused» said valitsuselt muuseumi loomiseks 2,8 miljonit rubla (ligi 40 000 eurot).

Pärast filmimise lõpetamist monteeriti rekvisiidid lahti ja ladustati Petroskoist umbes 150 kilomeetrit põhja pool asuvasse Šaidoma linna. Šaidomas Soome töölaagreid ei olnud, küll aga asus üks sealt umbes 15 kilomeetrit kaugemal Kyppaselgas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles