Biden edestab superteisipäeval kindlalt Sandersit (3)

Copy
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: ELIZABETH FRANTZ/REUTERS

USA endine asepresident Joe Biden on demokraatide presidendikandidaadi eelvalimistel, nõndanimetatud superteisipäeval edestamas kindlalt vasakpoolset Vermonti senaatorit Bernie Sandersit. Miljardär Michael Bloomberg ei saavutanud võitu üheski osariigis.

USA meedia prognooside kohaselt on Biden võitmas Texase, Alabama, Arkansas', Minnesota, Massachusettsi, Põhja-Carolina, Oklahoma, Tennessee ja Virginia osariigis.

Sanders on olnud edukas Colorados, Utah's ja koduosariigis Vermontis ja viimastel andmetel ka USA suurimas osariigis Californias. Lahtine on veel Maine'i osariigi tulemus.

Superteisipäeval osaleb eelvalimistel ühtekokku 14 USA osariiki, lisaks veel Ameerika Samoa, kus eelvalimised võitis New Yorgi endine linnapea Michael Bloomberg.

Ameerika Samoas on kaalul kuus ja mujal kokku 1357 delegaati.

Biden rõõmustas edu üle ja tänas oma endisi konkurente toetuse eest.

Senaator Amy Klobuchar, endine kongresmen Beto O'Rourke ja endine linnapea Pete Buttigieg loobusid heitlusest enne superteisipäeva ja asusid toetama Bidenit. 

Erakonna mõõdukamat tiiba esindaval Bidenil on põhjust naeratuseks, sest ta jättis mitmes osariigis seljataha oma suurima võistleja, vasakpoolse Bernie Sandersi. 

«See on suurepärane öö ja läheb aina paremaks! Nad ei nimeta seda superteisipäevaks ilmaasjata,» ütles Biden Los Angeleses toetajatele.

«Võitsime Minnesotas tänu Amy Klobucharile. Ja meil läheb väga hästi Texases tänu Beto O'Rourke'ile,» lausus Biden.

Endine asepresident lisas Buttigiegile viidates, et ta on äärmiselt uhke ka linnapea Pete'i osutatud toetuse eest.

«Oleme tõepoolest elus. Ärgu olgu siin kaksipidi mõistmist. Meie kampaania saadab Donald Trumpi asju pakkima,» sõnas Biden.

Sanders ei ole siiski veel alla vandunud ning pidas oma poolehoidjatele sütitava kõne.

«Täna, ma ütlen teile täie kindlusega, me võidame demokraatide nominatsiooni,» kuulutas Sanders oma koduosariigis Vermontis, kus teda saatis eelvalimistel kindel edu.

Tema sõnul ei saa Trumpi võita vana poliitika abil. 

«Võidame, sest inimesed mõistavad, et see kampaania ja liikumine on parim alternatiiv president Donald Trumpi alistamiseks,» ütles Sanders. 

«Vajame uut poliitikat, mis toob töölisklassi ja noored meie poliitilisse liikumisse ja tõstab novembrikuise hääletusprotsendi suurimaks Ühendriikide ajaloos,» kirjeldas Sanders. 

Superteisipäeval põrus täielikult miljardär Michael Bloomberg, kes ei saavutanud võitu mitte üheski osariigis. Samas saadab Bloombergi prognooside järgi edu Ameerika Samoas. 

Pole teada, kas valimiskampaaniasse oma taskust 500 miljonit dollarit investeerinud endine New Yorgi linnapea jätkab pärast kehva tulemust superteisipäeval pürgimist presidendikandidaadiks. 

Bloomberg alustas oma valimiskampaaniaga alles novembris ning on investeerinud sellesse oma taskust 500 miljonit dollarit. Miljardärist meediaärimehe meeskond viitas uudistekanalile NBC News, et edasised sammud kampaanias otsustatakse tulemuste selgudes hiljem tänase päeva jooksul.

Bloombergile ennustatakse neljandat kohta enam kui viies osariigis 14-st, sealjuures Virginias, kus ta kulutas kampaaniale 18 miljonit dollarit, kümneid kordi rohkem kui seal võitnud Biden. 

«Ükskõik kui palju delegaate me täna ka ei võidaks, oleme teinud midagi, mida keegi ei pidanud võimalikuks: vaid kolme kuuga oleme jõudnud ühelt protsendilt demokraatide nominatsiooni võimalikuks võitjaks,» sõnas ta toetajaile Florida osariigis. 

Bloombergi strateegia on olnud ebatavaline. Ta ei järginud tavapärast traditsiooni ega võistelnud eelvalimiste esimeses neljas osariigis Iowas, New Hampshire'is, Nevadas ja Lõuna-Carolinas. 

«Samal ajal, kui mu kaaskandidaadid keskendusid terve aasta esimesele neljale osariigile, tegin ma kampaaniat (president) Donald Trumpi vastu osariikides, kus valimised ära otsustatakse» nagu Wisconsinis, Michiganis, Pennsylvanias, Ohios ja Floridas, sõnas ta. 

Kuigi Bloombergil õnnestus võita demokraatide delegaate Californias, Tennessee', Colorado, Texase, Utah' ja Oklahoma osariikides, jääb ta maha Sandersist ja Bidenist ning ka Elizabeth Warrenist. 

Temalt oodatakse tõenäoliselt ka oma kandidatuuri mahavõtmist, et mõõdukatel demokraatidel oleks võimalik koonduda Bideni selja taha, kes praegu on peamine rivaal nõndanimetatud demokraadist sotsialistile Bernie Sandersile presidendikandidaadiks pürgimisel. 

Eelvalimised tipnevad 13.-16. juulil Wisconsini osariigis Milwaukees toimuva parteikonvendiga, kus selgub demokraatide presidendikandidaat sügistel presidendivalimistel. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles