Freedom House hindas Venemaa taas mittevabaks riigiks (3)

BNS
Copy
29.02.2020, Moskva.
29.02.2020, Moskva. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Scanpix Baltics

USA vabaühendus Freedom House arvas Venemaa oma igaaastases pingereas mittevabade riikide hulka.

Kolmapäeval üllitatud ettekandes hinnati Venemaa vabadust 20 punktile sajast võimalikust nagu ka Kongo Demokraatlikus Vabariigis ja Vietnamis. Dokumendis märgitakse, Venemaal järgitakse 40 poliitilisest vabadusest vaid viit ja 60 kodanikuvabadusest vaid 15.

Ettekande koostajate hinnangul võitsid Venemaal kõik kubernerivalimised võimude esitatud kandidaadid, kuigi piirkondlikel valimistel, näiteks Moskva linnaduumasse kaotasid, kasutades seejuures meeleavaldajate ja ajakirjanike kallal hirmutamist ja vägivalda; võimud jätkasid vabaühenduste ja seksuaalvähemuste tagakiusamist, süvendasid survet Jehoova tunnistajatele ja babtistidele.

Lisaks Venemaale arvati mittevabadeks veel 48 riiki ja territooriumi, sealhulgas Hiina, Põhja-Korea, Valgevene, Türgi, Ida-Donbass, Lõuna-Osseetia ja hulk muid. Kõige mittevabamad on ettekande kohaselt Süüria, Tiibet ja Türkmenistan.

Freedom House tunnistas täiesti vabaks 63 riiki, sealhulgas Gruusia, Ukraina, Kõrgõzstani ja Hondurase. 

Vabade riikide (kokku 83) pingerea eesotsas on Soome, Norra ja Rootsi (neis kõigis peetakse kinni kõigist sajast poliitilisest õigusest ja kodanikuvabadusest). Samasse kategooriasse kuuluvad pea kõik Euroopa Liidu riigid, USA ja Kanada.

Kokku hinnati ettekandes 195 riigis ja territooriumil.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles