NATO manitseb Euroopa Liitu Türgiga koostööle (4)

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: AFP / Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg hoiatas täna Euroopa Liitu, et sel tuleb leida viis, kuidas tähtsa liitlase Türgiga koostööd teha.

Pinged Türgi ja EL-i vahel on viimastel päevadel süvenenud, sest Ankara on Süüria kriisi tõttu avanud põgenikele piiri Kreekasse.

Türgi-Kreeka piirile on koodunud tuhanded inimesed ning EL süüdistab Ankarat väljapressimises, et saada rahvusvahelise kogukonna toetust oma tegevusele Süürias.

Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian ütles kolmapäeval, et Euroopa Liit ei allu Türgi väljapressimisele ning tema piirid jäävad Ankara ähvardustest hoolimata migrantidele suletuks.

Le Driani sõnul tuleb Türgi presidendil Recep Tayyip Erdoğanil oma kavatsused NATO liitlastega selgeks rääkida, mitte nõuda toetust ühepoolsetele sammudele Süürias.

«Meil on vaja kiiresti avameelset ja tõsist avalikku arutelu Türgiga, et teada, milline on tema seisukoht ja millised meie ühised huvid, vastasel juhul me sellest välja ei tule,» ütles Prantsuse välisminister.

Stoltenberg soovitas aga usutluses AFP-le pragmaatilisemat lähenemist ja rõhutas, et EL peab leidma võimaluse Ankaraga koostööd teha.

«Peame aru saama, et kui me räägime rände- ja põgenikekriisist, räägime me ühisest väljakutsest, mis tuleb üheskoos lahendada,» ütles ta. «Ainus viis piiril tekkinud olukorda lahendada on koostöö.»

Seda suunda toetab ka Saksa parlamendi väliskomisjoni esimees Norbert Röttgen, kes püüab saada kantsler Angela Merkeli mantlipärijaks.

«Me peame tegelikkusele silma vaatama ja kui me tahame põgenikke aidata, tuleb meil teha koostööd Türgiga,» ütles Röttgen ja nimetas oma lähenemist reaalpoliitikaks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles