Hispaanias vahistati 42 Rumeenia taskuvarast (1)

Copy
Rumeenia päritolu taskuvargad teenisid käekellasid ja ehteid varastades miljon eurot.
Rumeenia päritolu taskuvargad teenisid käekellasid ja ehteid varastades miljon eurot. Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/Scanpix

Hispaania, Rumeenia ja Portugali võimud vahistasid Europoli toetusel 42 inimest, keda kahtlustatakse seotuses organiseeritud taskuvaraste grupeeringutega. 

Taskuvaraste grupeering koosnes Rumeenia perekondadest, kes varastasid tuhandetelt, peamiselt hispaanlastest ohvritelt käekellasid ja ehteid ning sulatasid need hiljem suurteks hõbeda- ja kullakangideks. 

Esialgsel hinnangul ulatus grupeeringu tulu miljoni euroni. 

Politseioperatsiooni käigus otsiti läbi 12 maja ning konfiskeeriti 41 000 euro ulatuses sularaha, kümme luksusautot ja sadu luksuskellasid, ehteid ja mobiiltelefone. 

Esmalt tegutses kuritegelik rühmitus Prantsusmaal, kust liikus edasi Saksamaale, Itaaliasse ja eelmisel aastal viimaks Hispaaniasse. Europoli teatel oli grupeering väga liikuv. Iga nelja kuni viie päeva järel liiguti erinevatesse riigi piirkondadesse, kus omakorda pandi vargusi toime saja kilomeetri raadiuses.

Varguste toimepanekuks kasutati niinimetatud kallistamise meetodit.

Grupeering pöördus peamiselt vanemaealiste ja haavatavate ohvrite poole, et neilt teejuhiseid küsida. Oma tänutunde näitamiseks kallistasid vargad ohvreid, et selle lähedase hetke käigus varastada nende väärisesemed. Seejärel põgenesid vargad neid läheduses oodanud autosse. Kui ohver püüdis varast takistada, kasutati tema kallal vägivalda.

Eelmisel aastal tehti Hispaania politseile grupeeringu kohta ligi 6000 kaebust. Hispaania uurijad avastasid, et omavahel on seotud mitu Rumeeniast pärinevat klanni, kes ühisel jõul varastatud ehted hõbeda- ja kullakangideks sulatasid ning seejärel Rumeeniasse toimetasid.

Lisaks vargustele süüdistatakse vahistatuid ka rahapesus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles