Kohus: Dubai šeik käskis röövida oma tütred ja ähvardas abikaasat (2)

Brita-Maria Alas
Copy
Jordaania printsess Haya bint Al-Hussein ja tema tolleaegne abikaasa, Dubai valitseja Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum
Jordaania printsess Haya bint Al-Hussein ja tema tolleaegne abikaasa, Dubai valitseja Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum Foto: LUKE MACGREGOR/REUTERS/Scanpix Baltics

Inimrööv, pantvangistus ja ähvardused. Ühendkuningriigis selgus, et Dubai šeigi eksabikaasa ütlustel oli alust ja Briti kõrgem kohus esitas need faktidena.

2019. aasta aprillis põgenes šeik Muḩammad bin Rāshid Āl Maktūm endine abikaasa Jordaania printsess Haya Bint Al-Hussain kahe tütrega Londonisse. Ühendkuningriigis taotles naine kohtus šeigi vastu tõkendit ning laste hooldusõigust.

Kuu hiljem saatis Dubai emiraadi valitseja naisele ähvarduse: «Sinul ja lastel ei hakka kunagi Inglismaal ohutu olema». 

Pärast tunnistajate ülekuulamist leidis kohus, et šeik on vastutav kahe tütre röövis ja nende vabaduse piiramises, vahendas BBC

Tütar Sheikha Samsa üritas perekonna Ühendkuningriigi elamisest põgeneda 2000. aastal. Dubai šeigi agendid leidsid tüdruku kaks kuud hiljem Cambridge'ist, esialgse info kohaselt uimastasid ta ning viisid Dubaisse. Šeigi tütar veetis kaheksa aastat vanglas ning avalikkusel on temast vähe informatsiooni. 2008. aastal vabanedes üritas ta kontakteeruda Briti jõududega, misjärel vangistati ta uuesti. 

Teine põgeneda üritanud tütar, Sheikha Latifa, ebaõnnestus põgenemiskatsetel 2002. ja 2018. aastal. Esimesel korral vangistati ta kolmeks aastaks, 2018. aastal määrati talle koduarest. Naine rääkis hiljem avalikustatud videos uimastavatest süstidest, kogetud vägivallast ja vangistuse oludest.

Šeigi eksabikaasa printsess Haya ei ole kahe põgeneda proovinud tüdruku ema, küll aga hakkas ta emiraadi valitseja jutus kahtlema. 

Dubai šeik on üritanud infolevikut avalikkuses vältida. Briti kõrgem kohus leidis, et šeik pole kohtuga «avameelne ja aus» olnud. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles