VIDEO ⟩ Kreeka piiril läks taas kähmluseks (5)

Copy

Kreeka-Türgi piiril puhkesid täna varahommikul kokkupõrked: Kreeka politsei lasi üle piiri tungida püüdnud migrantide tagasilöömiseks käiku pisargaasi ja veekahuri, Türgi võimud tulistasid üle piiri Kreeka poolele pisargaasi.

Kreeka politsei kasutas pisargaasi läbi piiritara tungida üritanud migrantide vastu, viimased omakorda vastasid kivide loopimisega, ütlesid sündmuskohal viibivad AFP ajakirjanikud.

Peagi suudeti rahulik olukord taastada ja sajad migrandid jäid piiri lähedale istuma ning hüüdma loosungeid «rahu», «vabadus» ja «avage väravad».

Samal ajal süüdistasid Kreeka võimud Türgit pisargaasi ja suitsupommide kasutamises Kreeka piirivalvurite vastu, et pakkuda seeläbi katet Euroopasse pürgida üritavatele migrantidele.

«Tänahommikused rünnakud on koordineeritud,» ütles Kreeka ametnik. «Lisaks hirmutamisele toimuvad need Türgi politsei poolsed rünnakud selleks, et aidata migrantidel ületada riigipiir.»

Viimase nädala jooksul on tuhanded põgenikud ja migrandid üritanud Türgist maitsi ja meritsi üle piiri Kreekasse pääseda. Tung läks lahti pärast seda, kui Türgi president Recep Tayyip Erdoğan eelmisel nädalal teatas, et ei takista enam migrantidel Euroopasse liikumist.

Pärast seda on Kreeka piiri ääres moodustunud mitmed omaalgatuslikud migrandilaagrid.

Migrandid Kreeka piiril lähedal asuva Edirne'i linnas.
Migrandid Kreeka piiril lähedal asuva Edirne'i linnas. Foto: Lewis JOLY/SIPA/Scanpix

Türgi on koduks umbes neljale miljonile põgenikule, neist suurem osa Süüriast, ja kardab uut pagulaslainet seoses Damaskuse režiimi pealetungiga mässuliste viimasele Süüria kantsile Idlibile. 

Eile saavutasid Türgi ja Venemaa kokkuleppe kehtestada Süüria loodeprovintsis Idlibis vaherahu. Erdoğan kinnitas samas, et saavutatud vaherahulepe ei anna põhjust migrante Türgi pinnal kinni hoida.

«Venemaa ja Türgi lepe ei muuda fakti, et Euroopa Liit ei täida oma lubadusi, mis olid osaks 2016. aastal sõlmitud põgenikeleppele,» ütlesid presidendi allikad uudisteagentuurile Anadolu.

Türgi ja Euroopa Liit sõlmisid 2016. aastal leppe, mille kohaselt lubas Türgi hoida migrante enda pinnal ja mitte lasta neil siseneda Euroopa Liitu. Vastutasuks andis ühendus Türgile kuus miljardit eurot. Türgi sõnul oli leppes lisaks kirjas, et EL peab parandama viisanõudeid türklastele ja ka kaubandusleppeid, aga neid punkte pole ühendus Ankara sõnul täitnud. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles