ELi välisministrid tervitavad ettevaatlikult Süüria relvarahu

Copy
Euroopa Liidu välisministrite kohtumine Zagrebis.
Euroopa Liidu välisministrite kohtumine Zagrebis. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu välisministrid tervitasid täna ettevaatlikult Vene-Türgi relvarahu Süürias, kuid ärgitasid pooli rohkem humanitaarabi sisse lubama.

Ministrid on kogunenud Horvaatia pealinna Zagrebisse, et arutada kriisi Süüria loodeosas Idlibi provintsis, kus vastamisi on Türgi ja Venemaa toel võitlevad Süüria valitsusväed.

Relvarahu jõustus südaööl ning peatas ägedad lahingud, mis on põhjustanud humanitaarkriisi ning Türgi-Vene otsekonflikti ohu. 

«Mul on loomulikult relvarahu üle hea meel, relvarahu on hea uudis. See on vähemasti hea tahe – eks näis, kuidas see töötab,» ütles ELi välispoliitikajuht Josep Borrell välisministrite kohtumisele saabudes.

Idlibi sõjategevus on sundinud põgenema ligi miljon tsiviilelanikku. ÜRO hinnangul on tekkinud Süüria kodusõja suurim humanitaarkriis.

«Nüüd on tähtis keskenduda humanitaarabile ning mul oleks hea meel, kui Venemaa austaks humanitaarkoridoride laiendamise kontseptsiooni,» ütles Eesti välisminister Urmas Reinsalu.

Iiri välisministri Simon Coveney sõnul võtavad ELi riigid relvarahuteate vastu kergendustundega.

«Aga minu arvates seisame me kõik ikka veel silmitsi erakordse humanitaarkatsumusega, kuna sealse konflikti tõttu on ümber asuma sunnitud pöörane hulk põgenikke,» lisas ta.

Mõned ELi riigid eesotsas Hollandiga on nõudnud Idlibi kohal lennukeelutsooni kehtestamist, et takistada režiimivägesid tsiviilsihtmärke pommitamast.

«ELi riigid on valmis Idlibile humanitaarabi andma. Väljakutseks on abi kohale saamine, ja siin võib relvarahust kasu olla. Lennukeelutsoon aitaks veelgi rohkem,» ütles Hollandi välisminister Stef Blok.

ELil endal selleks võimu ei ole ning ta ei saa ka teisi selleks kohustada.

«Me kõik teame, et see nõuab ÜRO mandaati, kas te saate selle?» küsis üks skeptiline ELi ametnik, viidates Venemaa vetoõigusele ÜRO Julgeolekunõukogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles