Putin: ma ei taha presidendi ametiaja piiranguid kaotada (18)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin Ivanovo oblastis koos kohalike elanikega 6. märts 2020.
Venemaa president Vladimir Putin Ivanovo oblastis koos kohalike elanikega 6. märts 2020. Foto: ZUMAPRESS / ScanPix

Vene president Vladimir Putin ütles reedel, et ei taha presidendile seatud ametiaja piiranguid tühistada ega oma valitsusaega mõnel muul moel pikendada, ent oma tulevikuplaane ta siiski ei avaldanud.

Putin on käinud välja ulatusliku põhiseadusemuudatuse, mis kriitikute sõnul on osa katsest jääda riiki juhtima pärast tema praeguse kuueaastase ametiaja lõppu 2024. aastal.

Kremli-kontrollitud parlament peaks muudatused heaks kiitma järgmisel nädalal. Pärast seda lähevad need 22. aprillil rahvahääletusele.

Analüütikud ja kremlikriitikud spekuleerivad, et Putin võib kasutada muudatusi presidendi ametiaja piirangute tühistamiseks, jätkata suuremate volitustega peaministrina või jätkata otsuste tegemist riiginõukogu juhina.

Putin lükkas Ivanovos töölistega kohtudes kõik need variandid tagasi. Talt küsiti, kas ta tõesti tahab ametiaja lõppedes erru minna, sest ta on presidenditööst väsinud. Putin vastas puiklevalt, et talle ta töö meeldib ja on rahva toetuse eest tänulik.

«Asi ei ole selles, et ma olen väsinud või tahan kõrvale astuda,» ütles Putin. «Ükski minu positsioonis olev inimene ei näe seda lihtsalt tööna, vaid saatusena. Nii näen seda mina.»

Ta märkis, et peaks ametiajapiirangute kaotamist riigi tulevikule kahjulikuks.

«Miks ma ei tühista piiranguid?» lausus Putin. «Asi pole selles, et ma ennast kardaks: ma ei kaota oma aru, asi pole minus. Stabiilsus, riigi rahulik areng võivad praegu olulised olla, aga hiljem, kui riik on enesekindlam ja rikkam, on valitsuse rotatsiooni tagamine kindlasti hädavajalik.»

Putini sõnul poleks Venemaa muutmine parlamentaarseks vabariigiks hea mõte, sest riik vajab tugevat presidendivõimu.

«Meie riigil pole stabiilseid erakondasid, erinevalt Euroopast, kus nad on sajandite jooksul välja kujunenud,» ütles ta.

Ta välistas ka riiginõukogu etteotsa asumise ja ütles, et selline käik lõhestaks valitsuse ja oleks riigile katastroof.

«See looks võimuduaalsuse, mis oleks Venemaale surmav,» ütles Putin.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles