Hispaania nõuab privaatsusjuhtumis Google'i otsingutulemuste muutmist

Copy
Google
Google Foto: Andrew Matthews/PA Wire/PA Images

Hispaania kohus otsustas reedel, et seksuaalses ahistamises süüdistatud, kuid õigeksmõistetud mehe nime päringud otsingumootoris Google peavad näitama esimesena õigeksmõistvat otsust. 

Google oli kaevanud edasi varasema otsuse, milles kõnealune isik nõudis ahistamissüüdistustega seotud tulemuste kustutamist. 

Hispaania riikliku kohtu sõnul on väljendusvabadus antud juhtumi puhul olulisem, kui isiklike andmete kaitsmine. Kuid võttes arvesse antud juhtumi iseärasusi, peab Google kuvama tulemustes esimesena isiku õigeksmõistvat otsust. 

Hispaania andmekaitseagentuur otsustas 2017. aastal psühholoogi kasuks, kes läbis kohtuprotsessi ja mõisteti õigeks kolmes seksuaalse ahistamise juhtumis, millega oleks võinud kaasneda 27 aastat vangistust. 

Mees taotles Google'ilt juhtumitega seotud kümne uudise eemaldamist. Agentuur nõudis kaheksa artikli linkide blokeerimist, rõhutades, et juhtum on aegunud. 

Google kaebas otsuse edasi ja rõhutas, et nende artiklite suhtes on avalik huvi ja ligipääs nendele peab olema tagatud sõnavabaduse seadustega. 

Hispaania andmekaitseagentuur on kaitsnud pikalt inimeste õigust olla unustatud. Selle jõupingutused viisid 2014. aastal Euroopa kõrgeima kohtuinstantsi otsuseni, mille järgi peavad otsingumootorid kuulama ära ja mõnel juhul järgima inimeste taotlusi aegunud või kahjustavat informatsiooni sisaldavate linkide kustutamise kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles