Moskva: NATO õppused Vene piiril ei sunni meid välispoliitikat muutma (11)

BNS
Copy
Pildil on Venemaa välisministeeriumi kommunikatsiooniosakonna direktor Maria Zahharova.
Pildil on Venemaa välisministeeriumi kommunikatsiooniosakonna direktor Maria Zahharova. Foto: Artyom Geodakyan / Artyom Geodakyan/TASS

NATO Defender Europe 2020 õppused Venemaa läänepiiri lähedal ei avalda mõju Venemaa välispoliitikale, ütles laupäeval Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova. 

«Neil ei õnnestu sundida Venemaad oma välispoliitilist kurssi muutma. Ajaloos on olnud palju neid, kes on üritanud Venemaad relvi täristades hirmutada. Kõik need katsed on lõppenud kuulsusetult,» vastas Zahharova ajakirjanike küsimustele. 

«Loomulikult me võtame oma sõjalises arengus arvesse Ühendriikide ja NATO agressiivseid kavatsusi meie piiridel. Me soovitame NATO liikmesriikidel mõelda, millsed tagajärjed on nende agressiivsel tegevusel, mis üksnes suurendavad rahvusvahelisi pingeid,» märkis ta.

Õppused Defender Europe 2020 leiavad aprillis-mais aset mitmetes Euroopa riikides piki Venemaa läänepiiri.

«On kujukas, et need lahingõppused, mis lisaks eurooplastest NATO liikmetele hõlmavad 20 000 USA sõdurit ja kümneid tuhandeid ühikuid lahingutehnikat, saavad olema suurimad pärast külma sõja lõppu,» lausus Zahharova. 

 «Väärib ka märkimist, et nad otsustasid korraldada nii suured manöövrid ajal, kui Venemaa tähistab 75 aasta möödumist võidust Suures Isamaasõjas. Natsi-Saksamaa vallandas selle põhjendamatute süüdistustega Nõukogude Liidu vastu. Washington kasutab sarnaseid põhjendusi praegu, püüdes Venemaale survet avaldada,» märkis ta. 

«Tuues ettekäändeks oma kohustused Põhja-Atlandi alliansi ees, suurendab USA süstemaatiliselt oma relvajõudude kontingenti Ida-Euroopas meie riigi vahetus läheduses ning suurendab regulaarselt oma vastavate sõjaliste programmide rahastamist. Ja nüüd ei varja ei NATO ega Washington, et nende õppuste potentsiaalne vaenlane on Venemaa,» lausus välisministeeriumi pressiesindaja.

«Selle otsene kinnitus on USA kaitseministri Mark Esperi avaldus 5. märtsil toimunud briifingul, et Defender Europe 2020 eesmärk on saata Venemaale mingi signaal, et see muudaks oma «halba käitumist». Kuid Pentagoni pealik ei selgitanud – ega suudaks ka – selgitada, mis selles nii halba on. On ju ilmne, et meie riik ei ähvarda kedagi ja just NATO loob löögirusikat Venemaa piirile,» väitis Zahharova.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles