Allikad: Saudi Araabias peeti riigipöördekava tõttu kinni kolm printsi

Copy
Pilt Saudi Araabia kuningast Salmanist (paremal) ja kroonprintsist Mohammed bin Salmanist Jiddah' linnas 7. märts 2020.
Pilt Saudi Araabia kuningast Salmanist (paremal) ja kroonprintsist Mohammed bin Salmanist Jiddah' linnas 7. märts 2020. Foto: AP/Scanpix

Saudi Araabia võimud pidasid kinni kolm printsi, sealjuures kuningas Salmani venna ja nõo, seoses väidetava riigipöördekavaga, ütlesid laupäeval allikad AFP-le. 

Kuninglik kaardivägi pidas Salmani venna prints Ahmed bin Abdulaziz al-Saudi ja monarhi nõo prints Mohammed bin Nayefi kinni reedel. Neid süüdistatakse paleepöörde kavandamises kroonprintsi Mohammed bin Salmani vastu, ütlesid üks Araabia ning üks Lääne ametnik AFP-le. 

Prints Nayefi noorem vend prints Nawaf bin Nayef on samuti kinni võetud, lisasid nad. 

Samuti on kinni võetud mitu sõjaväe ja siseministeeriumi ametnikku, keda süüdistatakse riigipöördekatse toetamises, ütles Lääne ametnik, viidates Saudi allikatele. 

«Selle puhastusega pole enam kroonprintsil rivaale troonile pürgimisel,» ütles ta. 

Kinnipidamised tekitasid küsimusi 84-aastase kuninga tervise kohta ning kas kroonprintsi troonileasumine võiks toimuda lähiajal, kirjutas AFP, kuid Saudi liidrite lähedal oleva allika sõnul on kuninga tervis hea. 

Kroonprints on olukorra «kontrolli alla saanud». Kinnipidamised viidi läbi pärast «kahe printsi negatiivse käitumise akumuleerumist», lisas allikas. 

USA väljaanne Wall Street Journal, mis esimesena kinnipidamistest kirjutas, hoiatas, et prints Ahmedi ja Nayefi võib ähvardada eluaegne vangistus või hukkamine. Hetkel pole teada, kus neid kinni hoitakse. 

Kroonprints Mohammed bin Salmani nähakse juba Saudi Araabia de facto valitsejana, kelle käes on kontroll riigi kaitse, majanduse ja teiste sektorite üle, kirjutas AFP. Ta on seisnud silmitsi rahvusvahelise pahameelega pärast oma kriitiku Jamal Khashoggi mõrva Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis 2018. aasta oktoobris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles