Fotod ⟩ Pakistanis rünnati kividega naiste õigusi nõudnud meeleavaldajaid

BNS
Copy

Rahvusvahelist naistepäeva tähistanud protestijad sattusid pühapäeval Pakistanis äärmusislamistide rünnaku alla, peegeldades väljakutseid, millega naisõiguslased seisavad silmitsi ühiskonnas, kus naisi iidsest aukoodeksist lähtudes endiselt surm ähvardab. 

Islamistid loopisid läbi pealinna marssinud meeleavaldajaid kaigaste ja kividega, sundides neid varju otsima. Mitmed protestijad said vigastada. 

Pinged Islamabadis lahvatasid, kui tuhatkond naist ja meest kogunesid nõudma naistele rohkem reproduktiiv- ja muid õigusi. Nad kandsid loosungeid muu hulgas kirjadega: «Ole mees ja toeta naisi» ja «Töötagem päeva nimel, kui tänavail kõndivad naised saavad end turvaliselt tunda».

Marss lõppes pargis koos samal ajal peetud «feminismivastase» islamistliku meeleavaldusega, milles osalenud naiste näod oli kaetud ja ühel plakatitest kuulutati: «Me väidame, et ainult islam annab naistele õigused».

Vastaspooli eraldasid teineteisest vaid politseiahelik ja kipakas tõke. 

Amnesty Internationali Lõuna-Aasia osakond ärgitas võime naisõiguslaste ründajaid vastutusele võtma. 

«Kohutav rünnak #AuratMarsi vastu, mille käigus loobiti muu hulgas kive rahumeelsete protestijate vastu, ilmestab seda vägivalda, millega protestivad naise tänapäeval silmitsi seisavad,» kirjutas Amnesty Twitteris.

Pakistani inimõigusminister Shireen Mazari lubas oma säutsus, et «kohalik administratsioon rakendab meetmeid nende suhtes, kes ründasid seadust rikkudes rahumeelseid protestijaid kivide, kaigaste ja muuga». 

Suur osa Pakistani ühiskonnast toimib veel praegugi range nõndanimetatud aukoodeksi järgi, mis jätab naised ilma valikuvabadusest abielu, reproduktiivõiguste ja hariduse osas. 

Hinnanguliselt langeb Pakistanis iga aasta «aumõrva» ohvriks vähemalt tuhat naist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles