Põhja-Korea katsetas ilmselt taas ballistilisi rakette

Copy
Inimesed jälgivad Lõuna-Koreas telepilti Pyongyangi läinudnädalasest raketikatsetusest.
Inimesed jälgivad Lõuna-Koreas telepilti Pyongyangi läinudnädalasest raketikatsetusest. Foto: Reuters / Scanpix

Tuumarelva omav Põhja-Korea tulistas täna välja mitmeid laskekehi, Jaapani hinnangul oli tegemist ballistiliste rakettidega. 

«Põhja-Korea viis ilmselt läbi ühised laskeõppused, mis hõlmasid erinevat tüüpi mitmelasulisi raketiheitjaid,» on öeldud Lõuna-Korea staabiülemate ühendkomitee avalduses, milles avaldatakse Pyongyangi tegevuse üle suurt kahetsust. 

Ühendkomitee andmeil tulistati raketid Lõuna-Hamyongi provintsist Sondokist kirde suunas merele. Need lendasid 200 kilomeetrit maksimaalselt kõrgusel 50 kilomeetrit.

Sõjavägi jälgib Pyongyangi edasist tegevust ja säilitab valmisoleku, lisati avalduses.

Nädala eest tulistas Põhja-Korea Souli andmeil välja kaks lühimaa ballistilist raketti. 

Põhja-Korea riigimeedia teatas tollal, et Kim Jong-un käis jälgimas «kaugmaa suurtükiväe» õppusi, kuid pole selge, kas tegemist oli sama sündmusega.

Jaapani peaminister Shinza Abe ütles esmaspäeval parlamendile, et korduvad ballistiliste rakettide katsetused kujutavad endast rahvusvahelisele üldsusele ja Jaapanile sealhulgas tõsist probleemi. 

Kim saatis mõne päeva eest isikliku kirja Lõuna-Korea presidendile Moon Jae-inile, avaldades kaastunnet seoses koroonaviiruse kiire levikuga selles riigis. 

Sellele sõnumile järges Kimi noorema õe Yo-jongi pretsedenditu avaldus, kus ta nimetas häbematuks ja tobedaks Souli reaktsiooni Pyongyangi relvakatsetusele. 

Põhi korraldas läinud aasta lõpus terve rea relvateste, neist viimase novembris. 

Detsembri lõpus toimunud parteikoosolekul teatas Kim, et ei pea Pyongyangi enam seotuks tuuma- ja mandritevaheliste rakettide katsetustele kuulutatud moratooriumiga, ähvardades peagi välja tulla uue strateegilise relvaga.

Washingtoni ja Pyongyangi tuumadesarmeerimiskõnelused on aga üle aasta ummikus pärast seda, kui Hanoi tippkohtumine Kimi ja USA presidendi Donald Trumpi vahel Hanois tulemusteta lõppes. 

Põhja-Koreale on selle relvaprogrammide pärast kehtestanud karmid sanktsioonid ÜRO Julgeolekunõukogu, USA, Lõuna-Korea ja teised. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles