Trump: viiruse mõjude ohjeldamiseks tuleb rakendada leevendusmeetmeid

Copy
USA president Donald J. Trump.
USA president Donald J. Trump. Foto: Jim LoScalzo/CNP/AdMedia/SIPA/Jim LoScalzo/CNP/AdMedia/SIPA

USA president Donald Trump avaldas esmaspäeval arvamust, et administratsioonil on vaja kohtuda seadusandjatega, et arutada majanduslikke leevendusmeetmeid uue koroonaviiruse haiguspuhangu mõjude ohjeldamiseks.

«Me kohtume esindajatekoja ja senati vabariiklastega ning üldse kõigiga, et arutada võimalikke maksukärpeid ja muid meetmeid, mis ettevõtetele leevendust tooksid,» sõnas Trump.

Trumpi sõnul täpsustab ta rakendatavaid meetmeid põhjalikumalt teisipäevasel pressikonverentsil. President kiitis samas administratsiooni pingutusi viiruspuhangu vastu võitlemisel. Trump ütles, et viirus üllatas maailma, kuid meedia ja demokraadid on kriisi veelgi tarbetult paisutanud.

USA keskpank kutsus enne seda panku üles tegema makseleevendusi laenuvõtjatele, keda on mõjutanud uue koroonaviiruse haiguspuhang.

«Pangad peaksid konstruktiivselt töötama koos laenuvõtjate ja klientidega viiruspuhangust mõjutatud kogukondades,» märgiti avalduses.

ÜRO ökonomistid hoiatasid esmaspäeval, et uue koroonaviiruse puhang võib maailma majandusele sel aastal maksma minna 1–2 triljonit dollarit.

ÜRO kaubandus- ja arengukonverents (UNCTAD) ütles raportis, et Covid-19 viiruse epideemia surub mõned riigid majanduslangusse ning aeglustab märkimisväärselt maailma majandust tervikuna.

UNCTAD ütles, et puhang võib suruda maailma majanduskasvu allapoole 2,5 protsenti, mida peetakse maailma majandusele languse lävendiks.

Wall Streetil peatati esmaspäeval turgude avanemise järel ajutiselt kauplemine, kuna USA aktsiaturud läksid kaasa naftahinna krahhist ja koroonaviiruse muredest alguse saanud müügilainega mujal maailmas.

Kauplemine peatati pärast seda, kui indeks S&P 500 kukkus seitse protsenti ehk üle 200 punkti 2764,21 punktile.

Tööstusindeks Dow Jones langes 7,3 protsenti 23 979,9 punktile ja tehnoloogiaindeks Nasdaq kukkus 6,9 protsenti 7987,44 punktile.

USA tervishoiuametnikud kutsusid esmaspäeval riskirühmi – eakaid ja haigusi põdevaid inimesi – varuma toitu ja ravimeid ning valmistuma koju jääma.

USA haiguste kontrolli ja ennetuskeskuse kõrge ametnik Nancy Messonnier soovitas inimestel varuda nii tavapäraseid ravimeid kui ka neid, mida kasutada palaviku ja teiste viirusesümptomite korral.

Samuti soovitas ta varuda toitu ja igapäevaseid tarbekaupu, et olla valmis mõneks ajaks koju jääma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles