Neli riiki kutsus ELi eraldama raha vägede kiireks liigutamiseks Euroopas

Copy
Sõjaväeõppus Poolas. Foto on illustratiivne.
Sõjaväeõppus Poolas. Foto on illustratiivne. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Euroopa Liit peab eraldama ressursid, mis võimaldaksid vägede kiiret liigutamist üle kogu Euroopa, ütlesid Läti, Leedu, Poola ja Rumeenia kaitseminister täna ühispöördumises.

Neliku ministrid märkisid, et Brüssel võib õõnestada ELi ambitsiooni, vähendades «sõjalise mobiilsuse» programmi rahastust. Programm näeb muu hulgas ette meetmed sõjaväelaste ja varustuse kiireks liigutamiseks võimaliku konflikti korral Venemaaga.

Euroopa Komisjoni viimane «tehniline dokument» ELi eelarvest aastateks 2021–2027 ei näe ette mingit rahastust sellele programmile, kirjutas dokumenti näinud AFP.

«ELi ambitsioon muutuda tugevaks tegijaks tegelemisel kõige vahetumate julgeolekuriskidega võib olla tõsiselt ohustatud, kui sõjaline mobiilsus jäetakse juba päris alguses ilma adekvaatsest rahastusest,» ütlesid ministrid ühispöördumises.

Nad kutsusid Euroopa Komisjoni presidenti Ursula von der Leyenit ja teisi kõrgeid ELi ametnikke austama lubadust programmile, mis on juhtalgatus NATO ja ELi koostöö jaoks.

2018. aastal algatas EK plaani, mille eesmärk on parendada taristut ja eemaldada õiguslikud takistused, võimaldamaks sõjaväelaste ja sõjatehnika kiiremat liikumist üle kontinendi, see on eluliselt tähtis julgeolekuteema riikide jaoks ELi ja NATO idatiival.

ELi kaitsekulutused olid suurimate kaotajate seas EK viimases eelarveplaanis ELi veebruarikuisel tippkohtumisel, kui ei suudetud seitsme aasta eelarves kokku leppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles